E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26175
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ārlietas
2
2

Padomju pieminekļi ir PSRS iekārtas mantojums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2022
Olegs

Pārdaugavā atrodas piemineklis ar oficiālo nosaukumu “Padomju karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”, saskaņā ar Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” datiem (http://www.rigaspieminekli.lv/?lapa=piemineklis&zanrs=1&rajons=2&id=171). Vai šīs nosaukums nepārkāpj PSRS īstenotā genocīda publiskas slavināšanas aizliegumu, kas izteikts Krimināllikuma 74.1 pantā?

A
atbild:
17. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Rīgas domes deputāti jūsu jautājumu izvērtēja, un Rīgas dome ārkārtas domes sēdē 2022. gada 13. maijā, atbalstīja padomju pieminekļa nojaukšanu Uzvaras parkā un uzdeva Rīgas pieminekļu aģentūrai veikt visas nepieciešamās darbības šī objekta demontāžai. Domes lēmums seko dienu pēc tam, kad Saeima atcēla juridiskos šķēršļus pieminekļa nojaukšanai.

Tostarp Saeima 2022. gada  12. maijā, nolēma grozīt likumu par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas un Krievijas līgumiem. Šīs izmaiņas ietver norādi, ka Latvijai vairs nav pienākuma saglabāt tādus pieminekļus kā Uzvaras parkā esošo pieminekli. Atbilstoši Rīgas domes 2013. gadā pieņemtajam lēmumam šis objekts ir Rīgas pieminekļu aģentūras valdījumā, tāpēc aģentūrai ar domes lēmumu uzdots nodrošināt objekta demontāžu un kontrolēt lēmuma izpildi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas