E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26048
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Ar veco pasi pēc uzvārda maiņas ceļot nedrīkst

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2022
Anita

Labdien! Jautājums par ceļošanai derīgu dokumentu. Ir šāda situācija. Sieviete apprecējas 17.03.2022. Mainīja uzvārdu. Ir noteikts, ka pase jānomaina mēneša laikā (šobrīd ir pieraksts tikai 21. aprīlī, ātrāk nebija iespējams, arī stāvot dzīvajā rindā). 12.04. ir aviobiļetes. Pārbaudot pasi, sievietei tika atteikta izlidošana, jo neesot derīgs dokuments ceļošanai. Bija līdzi laulības apliecība, kas pierādīja uzvārda maiņu. Kādēļ dokumentu maiņai laulības apliecība ir derīga, bet ceļošanas dokumenta apstiprināšanai nav? Kur ir teikts, ka dokuments zaudē spēku, tiklīdz ir mainīts uzvārds? Kur ir noteikti īpašie termiņi ceļošanas dokumenta maiņai?

A
atbild:
26. aprīlī, 2022

Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. panta pirmās daļas 1. apakšpunkts noteic, ka personu apliecinošs dokuments vai pagaidu dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījies personas vārds vai uzvārds.

Saskaņā ar Civilstāvokļu aktu reģistrācijas likuma 5. pantu par noslēgtu laulību veic ierakstu laulības reģistrā, kā arī saskaņā ar 7. panta pirmo daļu dzimtsarakstu iestāde ziņas par noslēgtajām laulībām iekļauj Fizisko personu reģistrā.

Tas nozīmē – ja kāds no laulātajiem kāzu dienā maina uzvārdu, tad līdz ar laulības reģistrācijas brīdi personu apliecinošais dokuments kļūst nederīgs (pēc informācijas ievadīšanas reģistros tā uzreiz kļūst pieejama arī citām valsts iestādēm) un 30 dienu laikā (pēc tam, kad iepriekšējais personu apliecinošais dokuments ir kļuvis lietošanai un ceļošanai nederīgs) jāvēršas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas