E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25978
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai saliekamas auto nojumes novietošana ir jāsaskaņo ar būvvaldi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2022
Ivo

Vai pārvietojumu, bez pamatu rūpnieciski izgatavotu saliekamu auto nojumes ar polikarbonāta jumta segumu (17,7 m2) uzstādīšana uz laiku līdz 1 gadam ir jāsaskaņo ar būvvaldi, tās novietojums privātā zemes gabalā? Vai Jelgavas pilsētas teritorijā ir kaut kādi noteikumi un ierobežojumi, kas regulē auto nojumes novietošanu privātīpašumā?

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības būvvalde
Zeltīte Bīmane, Arhitektūras un pilsētvides sektora vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 7.3.2. punkts noteic, ka būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami sezonas ēkas jaunai būvniecībai vai novietošanai meža zemēs un ārpus publiskās ārtelpas.

Novietojot sezonas ēku savā nekustamajā īpašumā, ir jāievēro virkne Ministru kabineta noteikumu un attiecīgās pašvaldības saistošo noteikumu:

1. Jelgavas pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos Nr. 17–23 (spēkā no 2018. gada 15. februāra) ietvertās prasības :

  • novietojot ēku jāievēro iedibinātā būvlaide no ielas sarkanās līnijas;
  • nepārsniegt atļauto apbūves blīvums, kas norādīts katras apbūves teritorijas apbūves parametros;

2. Ministru kabineta noteikumu Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” 132. panta prasība: jaunbūvējamās būves izvieto ne tuvāk par 4 m no zemes vienības robežām. Šo attālumu var samazināt, ja ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka rakstveida saskaņojums un netiek pārkāptas normatīvo aktu prasības ugunsdrošības, higiēnas un insolācijas jomā.

3. Jāņem vērā arī Aizsargjoslu likumā norādītie aizsargjoslu platumi (kurās nevar tikt izvietotas ēkas), ja apbūves gabalu šķērso inženierkomunikācijas;

4. Būvniecības likuma 9. pantā noteiktās būtiskās būvei izvirzāmās prasības:

  • būve projektējama, būvējama un ekspluatējama atbilstoši tās lietošanas veidam, turklāt tā, lai nodrošinātu tās atbilstību šādām būtiskām prasībām: mehāniskā stiprība un stabilitāte;
  • ugunsdrošība.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas