E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25912
Lasīšanai: 4 minūtes
2
7
2
7

Vai pašvaldība bez īpašnieka atļaujas var mainīt ceļa statusu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2022
Edmunds

Labdien! Vai pašvaldība drīkst bez īpašnieka atļaujas servitūta ceļu pārformēt par pašvaldības ceļu? Iepriekš pašvaldības ceļš bija līdz ēkai, tālāk caur ābeļdārzu 500 m garumā gāja servitūta ceļš tuvākajiem kaimiņiem. Tagad kaimiņiem ir divi citi piebraucamie ceļi. Un mūsu ābeļdārzs ir kļuvis par pašvaldības ceļu.

A
atbild:
08. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Zemes pārvaldības likuma 8.1 pants paredz, ka visas sabiedrības interesēs pašvaldība var veidot vienotu ceļu un ielu tīklu, nosakot ceļam vai ielai pašvaldības nozīmes statusu. Pieņemot šo tiesību normu, Saeimas sēdē deputāti norādīja, ka minētā tiesību norma risina divas problēmas. Pirmkārt, pašvaldības aizvien biežāk saskaras ar problēmām, kas saistītas ar privātīpašumā esošu ceļu un ielu uzturēšanu pienācīgā stāvoklī, kā arī inženierkomunikāciju izveidi. Minētās normas pieļautu, ka pašvaldības varētu noteikt pašvaldības nozīmes ceļa statusu privātiem ceļiem un ielām, iepriekš noskaidrojot privāto ceļu un ielu, un zemes īpašnieku viedokli.

Statusa noteikšana notiktu divos veidos:

  • ar administratīvo aktu;
  • ar teritorijas plānojumu vai lokālplānojumu.

Administratīvais akts varētu tikt piemērots tajos gadījumos, kad iedzīvotāji paši vērstos pašvaldībā ar lūgumu noteikt viņu piederošajam ceļam vai ielai pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statusu. Ja īpašnieks nepiekristu šāda statusa piešķiršanai, tad pašvaldība šādu statusu noteikt nevarētu, kas nozīmē, ka pašvaldība arī nevarēs piedalīties to uzturēšanā, tajā skaitā būvniecībā, rekonstrukcijā.

Ja privātie ceļu un ielu īpašnieki nepiekritīs pašvaldības nozīmes ceļa statusa piešķiršanai, viņiem pašiem būs jāapsaimnieko un jāuztur savi ceļi un ielas, kā arī visas nepieciešamās inženierkomunikācijas, ja šobrīd tādu nav, būs jāizbūvē par saviem līdzekļiem.

Savukārt ar teritorijas plānojumu vai lokālplānojumu pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statuss varētu tikt piešķirts tādām ielām, kas savienotu vairākas apdzīvotas vietas, nodrošinātu piekļuvi publiskām ēkām (piemēram, bērnudārzam, skolai utt.).

Otrkārt, piedāvātais regulējums varētu risināt zemes reformas laikā nodibināto ceļa servitūtu funkcijas. Zemes reformu reglamentējošie normatīvie akti noteica tiesības pašvaldībām, lemjot par īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes piešķiršanu lietošanā, noteikt īpašuma tiesību apgrūtinājumus – ceļa servitūtus, lai varētu nodrošināt piekļuvi citu personu zemes īpašumam. Šādus ceļa servitūtus varētu aizstāt ar pašvaldības teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā ceļam noteiktu pašvaldības nozīmes ceļa statusu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas