E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25893
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

No vecāka, kurš dzīvo ārzemēs, var piedzīt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2022
Diāna

Esmu vientuļā māte četrgadīgam puikam, ienākumu līmenis man ir zems. Bērns bieži slimo, kas stipri ietekmē algu, slimības lapas arī nav pārāk lielas. Aptuvenie ienākumi, ja bērns nav slimojis, ir 700 eiro mēnesī, bet par dzīvokli ir jāmaksā gan īre, gan komunālie, gan atsevišķi gāze, elektrība. Turklāt vēl bērnudārzā jāmaksā par ēdināšanu ap 70 eiro. Tad knapi kaut kas paliek pārtikai. Vecāku, kas palīdzētu, man diemžēl nav. Lielā stresa dēļ pašai jau ir radušās veselības problēmas, ar kurām ir jātiek galā, bezmiegs un problēmas ar asinsspiedienu. Saņemu no UGF uzturlīdzekļus 107,50 eiro apmērā, taču vēlētos saņemt vairāk. Vai ir kāda iespēja panākt, ka saņemu uzturlīdzekļus no Vācijas, valsts, kur bērna tēvs pašlaik jau pāris gadus dzīvo? Un kādā apmērā?

A
atbild:
23. aprīlī, 2022

Ja uzturlīdzekļus saņemat no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, tad saskaņā ar 2019. gada 10. decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 616 “Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” maksimālais izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs ir 107,50 EUR bērnam līdz 7 gadu vecumam un 129 EUR bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam.

Lai noskaidrotu informāciju par uzturlīdzekļu pieprasīšanu Vācijā, jāvēršas Vācijas kompetentajā iestādē, jo normatīvie akti un uzturlīdzekļu pieprasīšana dažādās valstīs var atšķirties.

Pastāv iespēja iesniegt prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva. Ja ir nepieciešams piedzīt liekākus uzturlīdzekļus, nekā valstī noteiktie minimālie, tad jāiesniedz pierādījumi un pamatojums, kāpēc ir vajadzīgs lielāks uzturlīdzekļu apmērs.

Iesniedzot prasības pieteikumu tiesā, Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts atbrīvo prasītāju no valsts nodevas samaksas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 28. panta otro daļu prasības pieteikumu var iesniegt pēc prasītāja dzīvesvietas adreses.

Svarīgi informēt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju, ka esat uzsākusi tiesvedības procesu par uzturlīdzekļu piedziņu. Tādā gadījumā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija pārtrauc uzturlīdzekļu izmaksu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas