E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25865
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Savstarpējais ieskaits uzturlīdzekļos nav iespējams

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2022
E

Labdien! Kā maksāt uzturlīdzekļus, ja viens nepilngadīgais bērns dzīvo pie tēva, bet pārējie divi pie mātes? Šobrīd tēvs maksā diviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus 300,00 EUR un māte pārskaita atpakaļ tēvam 150,00 EUR, respektīvi, uz diviem bērniem paliek 150,00 EUR. Cik tas ir samērīgi, un kā šādā situācijā pareizāk rīkoties?

A
atbild:
23. aprīlī, 2022

Civillikuma 179. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Šajā situācijā katram vecākam ir jāmaksā uzturlīdzekļi otram vecākam, savstarpējais ieskaits nav iespējams. Bērna tēvam ir jāmaksā uzturlīdzekļi par diviem bērniem, savukārt mātei jāmaksā uzturlīdzekļi par vienu bērnu, tāpēc šajā situācijā abi vecāki pilda uzliktos pienākumus un veic nepieciešamo uzturlīdzekļu apmaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas