E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2585
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par tiesībām uz nepilnu darba laiku

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2013
irina smirnova

Labdien! Man ir jautājums par nepilnu darba laiku: bērnam palika 1 gads, un man ir jāiziet darbā. Pamatojoties uz Darba likuma 134.panta 2.p., man ir tiesības uz nepilnu darba laiku. Sakiet lūdzu, cik ir nepilnais darba laiks? Kāda darba samaksa, ja strādāt nepilnu darba laiku? Vai ir jāraksta iesniegumu? Un kādas sekas, ja darba devējs nepiekritīs, ja es strādāšu nepilnu darba laiku?

A
atbild:
11. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts darba inspekcijas (VDI) informācijā par tiesībām strādāt nepilnu darba laiku skaidrots:

“Darba devējs un darbinieks var vienoties par tādiem darba līguma nosacījumiem, kas nosaka īsāku darba dienu vai darba nedēļu. Bez tam darba devējs var pēc darbinieka lūguma pārcelt darbinieku no normāla darba laika uz nepilnu darba laiku vai otrādi, ja uzņēmumā pastāv šāda iespēja.

Ir darbinieki, pēc kuru vēlēšanās darba devējam ir jānodrošina iespēja strādāt nepilnu darba dienu: grūtniecēm; sievietēm pēcdzemdību periodā līdz gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti - visā barošanas laikā; darbiniekiem, kuram ir bērns līdz 14 gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 16 gadu vecumam.

Darbiniekiem, kas ir nodarbināti nepilnu darba laiku, ir tādas pašas tiesības kā tiem darbiniekiem, kas ir nodarbināti normālu darba laiku. Piemēram, tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.” 

Darba likumā noteikts, ka normālais darba laiks ir astoņas stundas dienā vai 40 stundas nedēļā. Nepilnais darba laiks ir īsāks. Darba likumā nav noteikts, cik stundas dienā vai nedēļā skaitās nepilns darba laiks šādā gadījumā

Par nepieciešamību strādāt nepilnu darba laiku jāuzraksta iesniegums darba devējam. Vienošanos par nepilnu darba laiku jāiekļauj darba līgumā

Darba likums nosaka, ka darbiniekam izmaksājamā minimālā alga nedrīkst būt mazāka par valstī noteikto minimumu. Ja darbinieks strādā normālu darba laiku, t.i., 40 stundas nedēļā, darba samaksa šogad nedrīkst būt mazāka par 200 Ls mēnesī. Ja darbiniekam līgums noslēgts uz nepilnu darba laiku, tad darba samaksa izmaksājama atbilstoši nostrādātajam vai ievērojot minimālo stundas tarifa likmi.

Tātad Jūs varat izmantot savas likumā noteiktās tiesības uz nepilnu darba laiku.

Jums var noderēt LV portālā sniegtā konsultācija Darbinieka tiesības, atgriežoties pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.VDI Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults Vilnis Virza izklāstījis: Darba likuma 156.panta 4.daļa nosaka, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. 

ES Padomes Direktīvas 96/34/EK “Par UNICE, CEEP un EAK noslēgto pamatnolīgumu attiecībā uz bērna kopšanas atvaļinājumu” 2.noteikuma 5.punkts nosaka, ka, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, darba ņēmējiem ir tiesības atgriezties tajā pašā darbā vai, ja tas nav iespējams, līdzvērtīgā vai līdzīgā darbā, kas atbilst viņu darba līgumam vai darba attiecībām.

Tādējādi darba devēja pienākums ir nodrošināt darbinieku, kurš atgriežas no bērnu kopšanas atvaļinājuma, ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu, kas atbilst viņu darba līgumam, t.i., tiek saglabāti darba līguma nosacījumi, tai skaitā darba samaksas un nolīgtā darba laika nosacījumi. 

Vienlīdz jānorāda, ka pēc darbinieka atgriešanās darbā darba devējam ir tiesības darbiniekam piedāvāt darba līguma grozījumus Darba likuma 97., 98.panta kārtībā vai veikt pasākumus, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, piemēram, samazināt darbinieku skaitu. 

Samazinot darbinieku skaitu, darba devējam ir jāievēro Darba likuma 109.pantā noteiktie darba devēja uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi, kā arī Darba likuma 108.pantā noteiktās priekšrocības turpināt darba attiecības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Tā, piemēram, darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz darbinieku skaita samazināšanu, ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, - visā barošanas laikā. 

Ja pret darbinieku no darba devēja puses tiek piemērotas kādas darbības, kas aizskar un pārkāpj darbinieka tiesības, ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā.

Valsts darba inspekcijā ir iespēja vērsties pēc konkrētām konsultācijām par darba attiecību tiesisko regulējumu apmeklētāju pieņemšanas dienās: pirmdienās no plkst. 13 līdz plkst. 18, ceturtdienās no plkst. 9 līdz plkst. 12 K.Valdemāra ielā 38 k-1, Rīgā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas