E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25839
Lasīšanai: 3 minūtes

Sociālo palīdzību piešķir, vērtējot ienākumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2022
Liga

Labdien! Gribēju lūgt padomu saistībā ar maznodrošinātā statusa piešķiršanu. Situācija ir šāda. Es pati jau kādu laiku dzīvoju ārzemēs, bet Rīgā manā dzīvoklī dzīvo mani vecāki (deklarējušies). Īres līgums mums nav sastādīts, un nekāda nauda man arī netiek maksāta. Vecāku materiālo līdzekļu trūkuma dēļ es pati maksāju dzīvokļa komunālos maksājumus un ik pa laikam (neregulāri) pārskaitu nelielu naudas summu izdzīvošanai. Vecāki ir darba spējīgi, taču saistībā ar tagadējo pandēmijas situāciju diemžēl nespēj pietiekami nopelnīt, lai paši spētu segt visus rēķinus. Vai šādā situācijā viņiem būtu iespēja pieteikties uz maznodrošinātā statusu? Ņemot vērā, ka es kā vienīgais bērns atbalstu ar nelieliem naudas līdzekļiem un sedzu dzīvokļa komunālos maksājumus. Paldies.

A
atbild:
21. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo palīdzību trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem sniedz pašvaldība, izvērtējot mājsaimniecības ienākumus. Sociālajā dienestā jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Tajā ir norādīts, kādus ienākumus ņem vērā, lai piešķirtu sociālo palīdzību. Pašvaldības divi pamatpabalsti ir  garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts un mājokļa pabalsts.

Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” nosaka mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību; garantētā minimālā ienākuma pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību; mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai; trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību.

Iztikas līdzekļu deklarācijā tiek norādīti ienākumi par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem, kā arī neregulāra rakstura ienākumi un saņemtie maksājumi pēdējos 12 mēnešos.

Cilvēkiem darbspējīgā vecumā ir pienākums reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā un pildīt bezdarbnieka pienākumus, kas ietver arī darba meklēšanu.

Civillikuma 188. panta pirmā daļa paredz bērnu pienākumu uzturēt savus vecākus, vajadzības gadījumā arī vecvecākus, samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas