E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25814
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ja parāda piedziņu vērš uz nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2022
Aleksa

Labdien! Tiesu izpildītājs reģistrējis piedziņas atzīmi 1/2 domājamai daļai no laulāto kopmantas, piemērojot Civilprocesa likuma 557. panta 1., 2. un 3. punktā noteiktos izpildes līdzekļus, tajā skaitā piedziņas vēršanu uz nekustamo īpašumu. Kā būtu jārīkojas, lai nākotnē izvairītos no šīs situācijas, kad piedziņu vērš uz nekustamo īpašumu? Vai piedziņu nevērš, ja tā ir atsevišķa manta? Vai tas ir kārtojams pie notāra, ja pašlaik laulībā iegādātie īpašumi ir kopīpašums?

A
atbild:
13. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Tiesu izpildītāju darbības, tai skaitā piedziņas veidus un kārtību, regulē normatīvie akti. Kā rāda prakse, visbiežāk tiesu izpildītāji piedziņu vērš uz parādnieka darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (Civilprocesa likuma 557. panta pirmās daļas 1. un 2. punkts), kas ir parādnieka tiesības mazāk ierobežojošs piespiedu izpildes līdzeklis.

Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz nekustamo īpašumu, tai skaitā uz domājamo daļu no nekustamā īpašuma, jo tas ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem, ko tiesu izpildītājs piemēro piespiedu izpildes procesā.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 570. pantam piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, arī uz šīs personas daļu kopīpašumā un laulāto kopmantā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos – uz laulāto mantas kopību.

Tādējādi, ja parādnieks ar laulāto ir noslēdzis laulības līgumu par visas mantas kopību (laulāto mantas kopība), kā arī ja laulības laikā ir iegādāta manta, kas iegūta kopīgi vai par abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību (laulāto kopmanta), zvērināts tiesu izpildītājs ir tiesīgs vērst piedziņu uz konkrēto laulāto kopmantu vai laulāto mantu kopībā.

Laulātā un parādnieka pienākums ir pierādīt, ka konkrētā laulātā manta ir personas atsevišķā manta un tā nav pakļaujama piespiedu izpildei.   

Piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu pieļaujama, ja, piemērojot citus piespiedu izpildes līdzekļus, piedzinēja prasījumu saprātīgā termiņā nav iespējams apmierināt. Šāda kārtība neattiecas uz tādu parādu piedziņu, kuri nodrošināti, ieķīlājot attiecīgo nekustamo īpašumu. Apstāklis, vai parāda piedziņa tiks vērsta uz parādnieka nekustamo īpašumu, saistīta arī ar kreditora pieteikto prasījumu.

Laulības līgums par visas mantas šķirtību ir līgums, ar kuru laulātie noteic, ka katrs laulātais ne vien patur viņam pirms laulības piederējušo mantu, bet arī laulības laikā var mantu patstāvīgi iegūt, lietot un ar to rīkoties neatkarīgi no otra laulātā. Tātad katrs laulātais patstāvīgi par saviem atsevišķiem līdzekļiem iegūst mantu un ar to brīvi rīkojas (pārdod, dāvina, ieķīlā, izīrē u. tml.), neprasot otra laulātā piekrišanu. Visa manta, ko katrs laulātais iegūst un reģistrē uz sava vārda, ir automātiski šī laulātā atsevišķa manta. Katrs laulātais ar savu atsevišķo mantu rīkojas patstāvīgi.

Laulības līgumu slēdz pie zvērināta notāra. Laulības līgums tiek slēgts notariālā akta formā. Zvērināts notārs sagatavo līguma tekstu, noskaidro personu gribu un izskaidro darījuma juridiskās sekas, atbildību. Ja līguma puses līgumā būs deleģējušas zvērinātam notāram pilnvarojumu iesniegt darījuma dokumentus Uzņēmumu reģistrā un zemesgrāmatā, zvērināts notārs laulāto vārdā būs pilnvarots sagatavot un nosūtīt laulāto mantisko attiecību reģistram pieteikumu un darījuma dokumentus, tai skaitā nosūtīt zemesgrāmatai elektroniskos nostiprinājuma lūgumus attiecīgu ierakstu par laulības līguma noslēgšanu izdarīšanai nekustamo īpašumu zemesgrāmatas nodalījumos.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas