E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25753
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Ja mantojuma masas sastāvā ir nekustamais īpašums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2022
Sergejs

Pirms laika nokārtojām mantošanas lietu un izņēmām mantošanas apliecību. Bet pēc tam, ejot uz VZD, konstatējām, ka Zemes dienesta arhīvā esošie dati, t. i., zemes robežplāni, atšķiras no publiski pieejamās datubāzes plāniem. Vai, kārtojot mantošanas lietu, notāra pienākums bija pārbaudīt šīs nesakritības? Kas būtu jādara šai situācijā?

A
atbild:
16. martā, 2022

No jūsu situācijas apraksta nav saprotams, kādas sekas vai problēmās ir iestājušās šo nesakritību dēļ, tādēļ varu sniegt vispārīgu atbildi.

Mantojamās mantas sarakstu un novērtējumu mantojuma lietā iesniedz mantinieki.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 31. punktu – ja mantojamās masas sastāvā ir nekustamais īpašums, mantojuma lietai pievienot Valsts zemes dienesta izsniegtu izziņu par īpašuma kadastrālo vērtību (aktuālo) un mežaudzes vērtību. Savukārt 38. punkts nosaka – ja mantojamais nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā, zvērināts notārs mantojuma apliecības izsniegšanas dienā pārliecinās par ierakstu valsts vienotās datorizētas zemesgrāmatas attiecīgajā nodalījumā un pievieno mantojuma lietai attiecīgu izdruku par nekustamo īpašumu.

Tas nozīmē, ka zvērinātam notāram nav pienākuma izvērtēt nekustamā īpašuma robežplānus (tāpat kā notāram nav pienākuma izvērtēt mantojuma lietā iesniegto kreditora pretenziju pamatotību), jo notārs mantojuma lietas ietvaros ņem vērā tikai mantinieku iesniegto un/vai publiskajos reģistros pieejamo aktuālo informāciju.

Turklāt jāņem vērā, ka arhīvā pieejamā informācija var būt neaktuāla, piemēram, ja nekustamajam īpašumam ir veikta jauna kadastrālā uzmērīšana vai īpašums ir ticis sadalīts.

Tomēr, ja jūsu situācijā ir radušās neskaidrības sakarā ar mantoto īpašumu (piemēram, mantojuma apliecībā nav norādīta kāda būve, kas dabā faktiski atrodas īpašumā), jūs varat konsultēties ar zvērinātu notāru, pie kura kārtojāt mantojuma lietu, vai arī vērsties Valsts zemes dienestā, lai noskaidrotu zemes robežu plānu nesakritības pamatu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas