E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25748
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
5
2
5

Tiesas izdevumi, iesniedzot prasības pieteikumu par laulības šķiršanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2022
Anete

Labdien! Cik maksā laulības šķiršana tiesā, ja laulātajiem nav bijuši ne bērni, ne kopēja manta un laulība nav ilgusi vairāk par diviem gadiem? Vai tiesā laulību ir iespējams šķirt tikai ar vienas laulātā puses parakstu (jo vīrs atteicās pie notāra parakstīt dokumentus)? Gaidīšu jūsu atbildi! Paldies!

A
atbild:
30. maijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 70. pantu tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. Notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, kas sastādīts Notariāta likumā noteiktajā kārtībā.

Ja puses nevar vienoties par laulības šķiršanu pie notāra, tad ikviens no laulātajiem ir tiesīgs iesniegt prasības pieteikumu tiesā, lai šķirtu laulību.

Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka par katru prasības pieteikumu – sākotnējo prasību vai pretprasību, trešās personas pieteikumu ar patstāvīgu prasījumu par strīda priekšmetu, kas iesniegts jau iesāktā procesā, pieteikumu sevišķās tiesāšanas kārtības lietās, kā arī citiem šajā pantā paredzētajiem pieteikumiem, kurus iesniedz tiesā, – maksājama valsts nodeva šādā apmērā: par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā – 145 eiro, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas noteiktā kārtībā atzīta par bezvēsts promesošu, vai ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, – 15 eiro.

Savukārt Civilprocesa likuma 43. panta piektā daļa noteic, ka prasībās par laulības šķiršanu pēc prasītāja lūguma tiesnesis atliek valsts nodevas samaksu vai sadala to termiņos, ja prasītāja aprūpē ir nepilngadīgs bērns.

Tātad, ja prasītāja aprūpē ir nepilngadīgs bērns, piemēram, no iepriekšējās laulības, viņš ir tiesīgs lūgt tiesu atlikt valsts nodevas samaksu vai sadalīt to termiņos.

Ja, izņemot prasījumu šķirt laulību, ir vēl kādi citi prasījumi, tad ir jāsamaksā attiecīgā valsts nodeva. Valsts nodevu apmēri ir norādīti Civilprocesa likuma 34. pantā.

Iesniedzot prasības pieteikumu, tāpat ir jāapmaksā ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi, kas gadījumā, ja lietā ir viens prasītājs un viens atbildētājs, ir 5,37 eiro.

Jāņem vērā: ja prasības pieteikuma sagatavošanā ir nepieciešama zvērināta advokāta vai jurista palīdzība, ar konkrētu speciālistu ir atsevišķi jāvienojas par viņa atlīdzības apmēru.

Ar atbildi uz līdzīgu jautājumu var iepazīties portālā šeit.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas