E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25699
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai ir tiesības uz piemaksu līdz minimālajai pensijai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2022
jazeps

Labdien! Manai sievai ir 67 gadi. Viņa ir Krievijas pilsone un saņem Krievijas pensiju 80 eiro. Latvijā minimālajai pensijai jābūt 109 eiro, vai viņa var prasīt, lai viņai piemaksā 29 eiro?

A
atbild:
17. martā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Kristīne Vainovska, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Šādā situācijā iesakām vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) personīgi, lai, izvērtējot konkrētās personas faktiskos apstākļus, noskaidrotu, vai viņai ir tiesības saņemt Latvijas pensiju. Ja tiesības uz Latvijas pensiju nebūs, tad personai ir iespēja pretendēt uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, ja vien būs izpildījušies nepieciešamie nosacījumi.

Ja persona ir Krievijas Federācijas (turpmāk – KF)  pilsone, tad tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu tiek izskatītas saskaņā ar Latvijas Republikas un KF līguma par sadarbību sociālās drošības jomā un Valsts sociālo pabalstu likuma normām. Personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā un ir nodzīvojusi Latvijā kopumā ne mazāk kā 60 mēnešus (ieskaitot arī KF nodzīvoto laiku), no tiem pēdējos 12 mēnešus nepārtraukti, un kurai nav tiesību saņemt Latvijas pensiju, ir tiesības pieprasīt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, ja persona nav nodarbināta. Ja persona saņem citas valsts pensiju, kas ir vienāda ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru vai to pārsniedz, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu nepiešķir. Savukārt, ja citā valstī piešķirtās pensijas apmērs nesasniedz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, piešķiramo valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu samazina par summu, kas atbilst citas valsts piešķirtās pensijas apmēram. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vecuma gadījumā ir 109 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas