E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25691
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
12
1
12

Īrnieka izlikšana no dzīvokļa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2022
Alise

Labdien! Kāda ir kārtība, lai izliktu īrnieku no dzīvokļa, ja dzīvojamās telpas īres līgums ir beidzies un īrnieks neatbrīvo telpas? Papildus tam īrnieks pēdējos divus mēnešus nav maksājis īres maksu. Izīrētājs mēnesi pirms līguma termiņa beigām ir atgādinājis, ka līguma termiņš beigsies. Vai, vēršoties tiesā par īrnieka izlikšanu, var pieprasīt īres maksu un arī izdevumus, kas saistīti ar tiesu?

A
atbild:
08. martā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pants noteic, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, ja īrnieks nemaksā īres maksu, lai gan viņam ir nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, un kavēto maksājumu apmērs pārsniedz divu mēnešu īres maksu, ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts lielāks pieļaujamais kavēto maksājumu apmērs.

Savukārt likuma 19. pants paredz, ka dzīvojamās telpas īres līgums izbeidzas līdz ar tā termiņa izbeigšanos.

Prasība par īrnieka izlikšanu no dzīvokļa ceļama Civilprocesa likuma 26. panta 1. daļā noteiktajā kārtībā: prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas.

Vienā prasības pieteikumā tiesai var lūgt izlikt īrnieku, piedzīt īres parādu un atlīdzināt prasītājam tiesas izdevumus. Ieteicams konsultēties ar kvalificētu juristu vai zvērinātu advokātu, kurš detalizētāk iepazīsies ar visu pieejamo dokumentāciju un sastādīs prasības pieteikumu tiesai.

Ja tiesa jūsu prasību apmierina, bet persona tiesas spriedumu labprātīgi nepilda, jums pēc labprātīgas sprieduma izpildes un pārsūdzēšanas termiņa notecēšanas ir jāvēršas tiesā ar lūgumu par izpildu raksta izdošanu (vienlaikus arī lūdzot izdot spriedumu ar atzīmi par tā stāšanos likumīgā spēkā).

Spriedums un izpildu raksts nododams piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītajam, kurš praktizē attiecīgajā teritorijā (pēc īpašuma adreses).

Turpmāko piespiedu izlikšanas procesu nodrošina zvērināts tiesu izpildītājs sadarbībā ar pašvaldības policiju.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas