E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25465
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbs par samaksu ieslodzījumā ir pielīdzināms apdrošināšanas stāžam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2022
Egons

Labdien! Pirms vairāk nekā 40 gadiem tiku tiesāts un strādāju piespiedu algotu darbu Rīgas Centrālcietumā. Šobrīd nav iespējams pierādīt, ka esmu strādājis, jo nav nekādu dokumentu, ko būtu atstājusi okupācijas vara. VSAA pieprasa dokumentus, kuru ieslodzītajiem vispār nebija, jo tas bija piespiedu darbs. Tie ir darba līgumi, algas uzskaites dokumenti utt. Gribu iesniegt prasību tiesā, kā šo pieteikumu formulēt kā prasības priekšmetu?

A
atbild:
19. februārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā Augstākās tiesas judikatūru (SKA-397/2017), darbs par samaksu ieslodzījumā ir pielīdzināms apdrošināšanas stāžam kā personas darbs likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 1. punkta izpratnē. Savukārt personas apdrošināšanas stāžam ir pielīdzināms tikai darba periods ieslodzījuma laikā, nevis viss ieslodzījuma laiks, kas ir jāpierāda ar pieļaujamiem un ticamiem pierādījumiem.

1995. gadā pieņemot likumu “Par valsts pensijām” un tā pārejas noteikumu 1. punktā nosakot līdz 1991. gadam uzkrāto darba periodu ieskaitīšanu apdrošināšanas stāžā, likumdevējs bija izšķīries par jebkura personas veiktā darba (neatkarīgi no tā mērķa un sociālo iemaksu veikšanas) perioda ieskaitīšanu apdrošināšanas stāžā, neierobežojot to ar uzkrāto darba stāžu. Tāpat arī minētajā normā likumdevējs nenoteica, ka apdrošināšanas stāžam nav pielīdzināms notiesātās personas darbs ieslodzījuma vietā.

Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtību paredz 2002. gada 23. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 165. Attiecīgi, lai pierādītu darba stāžu apcietinājuma periodā, jums ir jāvēršas apcietinājuma vietā (Rīgas Centrālcietumā) ar iesniegumu izsniegt dokumentus vai izziņu jūsu darba stāža apliecinājumam. Ja dokumenti nav saglabāti, persona var vērsties Latvijas Valsts arhīvā pēc izziņas. Apliecinoši dokumenti būs arī tiesas spriedums, darba algas personīgo kontu kopijas, kas apliecina, ka konkrētajā laika periodā atradāties ieslodzījumā, bijāt nodarbināts un guvāt ienākumus.

Šāds process notiek administratīvā procesa kārtībā. Līdz ar to sākotnēji jums būtu jāvēršas ar iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ar attiecīgu iesniegumu. Ja aģentūras lēmums jūs neapmierina, šo lēmumu administratīvā procesa kārtībā iespējams pārsūdzēt administratīvā rajona tiesā. Prasības pieteikuma formulējums būtu jāsaista ar aģentūras lēmumā norādīto pamatojumu. Pirmsšķietami prasības pieteikumu varētu formulēt kā labvēlīga administratīvā akta izdošanu (par vecuma pensijas piešķiršanu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas