E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25349
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Parādsaistību noilgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2022
Zeltīte

Labdien! Man pēkšņi ir uzradies “Tele 2” parāds par 2004. gadu. Nav saņemtas ne vēstules, ne arī kaut kādi atgādinājumi. Vienīgais, ko negaidīti saņēmu, ir vēstule no “Julianus Inkasso par parāda piedziņu.. Sūtīju uz e-pastu jautājumu, vai nevar sīkāk ko pateikt par parādu, nē, nevarot, esot pašai jāmeklē. Esmu neziņā. Ko man darīt? Lūdzu jūsu padomu. Paldies.

A
atbild:
20. janvārī, 2022

Ņemot vērā jautājumā teikto, jūs neesat saņēmusi nekāda veida atgādinājumus par parāda esību kopš 2004. gada un par parādu uzzinājāt tikai ar “Julianus Inkasso” paziņojumu.

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Tā kā minētajā termiņā (kopš 2004. gada līdz šai dienai) nedz kreditors, nedz parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs (“Julianus Inkasso”) nav pārtraucis noilguma termiņa tecējumu Civillikuma 1905. panta izpratnē (atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu), tad minēto parādsaistību prasījumu tiesību termiņā ir noildzis.

Civillikuma 1910. pants noteic, ka ar noilguma termiņa notecējumu izbeidzas ne vien prasības tiesība, bet arī pati saistību tiesība. Tādēļ noilgušu prasījumu nevar izlietot arī kā ierunu, piemēram, ieskaitam.

Bez minētā Civillikuma 1895. pants nosaka arī vispārīgā civiltiesiskā noilguma iestāšanās termiņu, t. i., visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. pants cita starpā noteic, ka kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. Šajā paziņojumā sniedzama šāda informācija:

3) uz kāda tiesiska pamata parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ieguvis tiesības atgūt parādu — darījuma veids un darījuma noslēgšanas datums;

4) kreditora prasījuma rašanās tiesiskais pamats – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veids, darījuma noslēgšanas datums un darījuma priekšmets;

5) parāda apmērs, tai skaitā pamatparāda apmērs, procenti par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtie vai likumiskie procenti un līgumsoda apmērs;

6) parāda atgūšanas izdevumi (ja tādi ir);

8) informācija par iespēju izteikt pamatotus rakstveida iebildumus pret parāda esamību, tā apmēru un samaksas termiņu, paredzot, ka iebildumu izteikšanai tiek atvēlēta ne mazāk kā 21 diena no paziņojuma saņemšanas dienas.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī jautājumā norādītos saistību rašanās un piedziņas termiņus, jums ir tiesības noraidīt “Julianus Inkasso” parāda piedziņas prasījumu kā nepamatotu, jo gan saistības, gan pats parāds ir izbeidzies noilguma iestāšanās dēļ.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas