E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25326
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Patvaļīga ceļu zīmju uzstādīšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2022
sandra

Labdien! Situācija tāda: gar manu īpašumu iet valsts ceļš; gar ceļmalu uz manu pusi ir padziļināta tāda kā grava. Vai pirms gravas varu likt stabiņus pati ar uzlīmējamo atstarotā plēvi baltā krāsā? Es ceļu neaiztieku, tikai gar sava īpašuma ceļa malu. Vai man jāveic kāda saskaņošana? Es to daru tikai drošības pēc, lai kāds nenoskrietu no ceļa. Esmu skatījusies, ka tādus stabiņus uzstāda pirms bīstamām vietām. Kā jūs man ieteiktu rīkoties? Gaidīšu jūsu atbildi. Vai man jāveic kādas ceļa zīmes saskaņošana? Un kur tad es to varētu izdarīt?

A
atbild:
19. janvārī, 2022

Saskaņā ar likuma “Par autoceļiem” 2. pantu (1) autoceļš ir kompleksa inženierbūve ārpus pilsētas robežām, kas izmantojama transportlīdzekļu satiksmei ar noteikto ātrumu, normatīvos paredzētajām slodzēm un gabarītiem. Autoceļu kompleksā ietilpst: zemes klātne, ceļa braucamā daļa, mākslīgās būves (piemēram, tilti, ceļu pārvadi, tuneļi, estakādes, caurtekas, ūdens novadīšanas ietaises, atbalsta sienas), ceļu inženierbūves (piemēram, autobusu pieturvietas un paviljoni, paātrinājuma joslas, transportlīdzekļu stāvlaukumi, stāvvietas, atpūtas laukumi, sniega aizsargsētas, apstādījumi, veloceliņi un ietves, ceļu sakaru un apgaismojuma līnijas) un satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi (piemēram, ceļa zīmes, luksofori, signālstabiņi, aizsargbarjeras, vertikālais un horizontālais marķējums).

Minētā likuma 4. panta 1. daļa noteic, ka valsts autoceļi un to zemes, tai skaitā ceļu zemes nodalījuma joslas, ar visām šo autoceļu kompleksā ietilpstošajām būvēm ir Latvijas Republikas īpašums, kas nodots valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Valsts ceļi” pārziņā.

Jautājumā minētā iecere – vertikālo ceļu apzīmējumu uzstādīšana (Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” (5. pielikuma 917. un 918. zīmes) izpratnē) – ir klasificējama kā patvaļīga ceļu zīmju uzstādīšana.  

Ja kādā ceļa posmā jūs konstatējat bīstamu ceļa posmu, kurā būtu nepieciešams uzstādīt papildu brīdinājuma vai rīkojuma ceļa zīmes, tad jums ir jāsazinās ar VAS “Latvijas Valsts ceļi”, ziņojot par ceļa posma bīstamību un lūdzot uzstādīt šajā posmā papildu ceļa zīmes.  

Ceļu satiksmes likuma 7.¹ pants nosaka

(1) Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs nedrīkst bojāt, patvaļīgi noņemt vai pārveidot ceļu inženierbūvju vai satiksmes organizācijas tehniskos līdzekļus, kuri izvietoti nekustamajā īpašumā.

(2) Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs nedrīkst veikt darbības, kas varētu kavēt ceļu inženierbūvju vai satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu īpašnieku, valdītāju vai lietotāju veikt nekustamajā īpašumā esošo ceļu inženierbūvju vai satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu rekonstrukciju, renovāciju vai ekspluatāciju, kā arī liegt piekļuvi nekustamajam īpašumam, lai veiktu minētās darbības.

Patvaļīga ceļa zīmju uzstādīšana, demontāža vai bojāšana nav atļauta, t. i., par šādām darbībām personai var piemērot administratīvo atbildību saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 82. panta 1. daļu: par ceļa zīmju, luksoforu vai citu ceļu satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu patvaļīgu noņemšanu, uzstādīšanu, aizklāšanu vai pārvietošanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no septiņām līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai: no četrpadsmit līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas