E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25276
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Uz laiku noteiktās izmaiņas darbnespējas lapas apmaksas kārtībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2022
ANDRIS

No 01.01.2022. man piešķīra B slimības lapu, bet 12.01.2022. to anulēja, jo neesmu vakcinēts. Vai tas ir likumīgi. Vai man pienākas bezdarbnieka pabalsts, ja neesmu vakcinējies?

A
atbild:
21. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimības lapu apmaksas atšķirīga kārtība vakcinētām un nevakcinētām personām bija noteikta uz ierobežotu laiku (no pagājušā gada 6. novembra līdz 31. decembrim) un ir noteikta atkal – šogad no 17. janvāra līdz 28. februārim.

No šā gada 1. janvāra atšķirīgas kārtības nebija. Saslimušajam 1. janvārī vai vēlāk no pirmās darbnespējas dienas bija jāatver darbnespējas lapa A, ko apmaksā darba devējs, pēc tam, ja nepieciešams, no 11. darbnespējas dienas – B lapa, ko apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

VSAA informācijā izklāstīts, kāda ir kārtība no 2022. gada 17. janvāra līdz 28. februārim slimības pabalsta piešķiršanā saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos mājas karantīnā personām ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, medicīnisku atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19.

Ja persona saslimusi ar Covid-19 un tai ir izsniegta darbnespējas lapa A līdz 2022. gada 16. janvārim un ja darbnespēja turpinās pēc 17. janvāra, slimības naudu līdz 10. darbnespējas dienai izmaksā darba devējs. No 11. darbnespējas dienas VSAA piešķirs slimības pabalstu par noslēgtu darbnespējas lapu B.

VSAA slimības pabalstu piešķirs no pirmās saslimšanas dienas 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, pēc tam, kad ārsts būs noslēdzis darbnespējas lapu B saistībā ar Covid-19 saslimšanu.

Sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta vai atzinuma par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19 esamību pārbaudīs ārsts, izsniedzot darbnespējas lapu B.

Personām, kurām darbnespēja tiks noteikta saistībā ar akūtu augšējo elpceļu infekciju, ārsts izsniegs darbnespējas lapu B par periodu no slimības pirmās līdz trešajai dienai. VSAA par pirmajām trim dienām piešķirs slimības pabalstu 80 procentu apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Turpinoties darbnespējai, personu nosūta veikt testu par saslimšanu ar Covid-19. Ja:

  • tests ir pozitīvs – turpināsies darbnespējas lapa B un VSAA arī par turpmāko periodu piešķirs slimības pabalstu,
  • tests ir negatīvs – izsniegto darbnespējas lapu B ārsts noslēgs trešajā darbnespējas dienā un no ceturtās dienas atvērs darbnespējas lapu A par turpmākajām 10 darbnespējas dienām, ko apmaksā darba devējs. Ja slimošana turpināsies arī pēc darbnespējas lapas A perioda, tad tiks izsniegta darbnespējas lapa B. Par šo periodu slimības pabalstu piešķirs VSAA.

Jaunā kārtība attiecas tikai uz personām, kurām darbnespējas lapa izsniegta, sākot no 17. janvāra. To paredz grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Personām bez sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta vai atzinuma par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19, darbnespējas perioda apmaksa nemainās. Saslimstot ar Covid-19, par pirmajām 10 darbnespējas dienām tiks izsniegta darbnespējas lapa A, ko apmaksā darba devējs un, sākot ar 11. darbnespējas dienu VSAA piešķirs slimības pabalstu par darbnespējas lapu B.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanai nav noteikti ierobežojumi vai kāda atšķirīga kārtība tiesībām uz pabalstu nevakcinētajiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas