E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25205
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Persona, kura izcieš sodu, var prasīt laulības šķiršanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2022
lucy

Labdien! Vai persona, kas atrodas ieslodzījumā, pati var iesniegt laulības šķiršanu? Un kā ir tad, ja otra puse nepiekrīt un ir nepilngadīgi bērni? Notiesāta uz trijiem gadiem.

A
atbild:
16. janvārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Laulību Latvijā var šķirt pie notāra vai tiesā.

Ja otrs laulātais nepiekrīt laulības šķiršanai, tad laulība būs jāšķir tiesā.   

Prasību tiesā par laulības šķiršanu var iesniegt viens no laulātajiem pēc prasītāja izvēles: pēc atbildētāja vai prasītāja deklarētās dzīvesvietas vai dzīvesvietas adreses. Prasības pieteikumā papildus būtu norādāma adrese, pēc kuras veicama saziņa ar tiesu, proti, konkrētajā gadījumā brīvības atņemšanas vieta (Civilprocesa likuma 234. pants).

Prasības pieteikumā par laulības šķiršanu norāda Civilprocesa likuma 128. un 235.1 pantā noteikto.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas otro punktu par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā tiesā maksājama valsts nodeva 145 eiro, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas noteiktā kārtībā atzīta par bezvēsts promesošu, vai ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, – 15 eiro.

Tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji var atbrīvot personu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī var atlikt valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadalīt to termiņos. Prasībās par laulības šķiršanu pēc prasītāja lūguma tiesnesis atliek valsts nodevas samaksu vai sadala to termiņos, ja prasītāja aprūpē ir nepilngadīgs bērns.

Vispārējie noteikumi saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. pantu paredz pušu klātbūtni laulības šķiršanas lietās, tomēr izņēmumos tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai rakstveida paskaidrojumu vai pārstāvja piedalīšanos (nepieciešams notariāls pilnvarojums). Tāpat lietas izskatīšanu iespējams lūgt tiesu noteikt videokonferences režīmā.

Lietā strīdi par laulības šķiršanu, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, izspriežami vienlaikus. Šādi prasījumi ir strīdi par saskarsmes tiesību izmantošanu. Tiesas sēdē izskata lūgumu par bērna dzīvesvietu, bērna aprūpes kārtību, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, aizliegumu bērna izvešanai no valsts, laulāto kopīgā mājokļa lietošanas kārtību vai uzdevumu vienai pusei izsniegt otrai pusei mājsaimniecības un personiskās lietošanas priekšmetus.

Par tiesas sēdi paziņo pusēm, bet prasījumos, kas skar bērnu, uz tiesas sēdi uzaicina bāriņtiesas pārstāvi. Ja tiesa uzskata par nepieciešamu precizēt bāriņtiesas sniegtās ziņas, tā noskaidro bērna viedokli, ja bērns ir spējīgs to formulēt, ņemot vērā viņa vecumu un brieduma pakāpi. Otra laulātā neierašanās nav šķērslis prasījuma izskatīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas