E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25173
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par zemes lietošanas maksājumiem un nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2022
Anšlavs

Labdien! Man pieder zemes domājamā daļa, uz kuras atrodas vairāku dzīvokļu mājas, ko apsaimnieko RNP, kas līdz šim laikam iekasēja nomas maksu no iedzīvotājiem, bet tad bija nomas līgumi, kurus sagatavoja RNP, bet no 2022. gada līgumus neslēgs, taču nav zināma kārtība, kā saņemt nomas maksu. Vai piespiedu zemes nomas īpašnieks (vientuļš pensionārs) ir tiesīgs saņemt NĪN atlaidi par 2022. gadu, un vai viņš skaitās saimnieciskās darbības veicējs?

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2022. gada 1. janvāra, ja vairs nav spēkā esoša zemes nomas līguma, būves (dzīvokļu) īpašnieki maksās zemes likumiskās lietošanas maksu: 4% gadā no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības.

Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” noteic, ka lietošanas maksa ir maksājama par katru ceturksni uz priekšu, ja būves īpašnieks un zemes īpašnieks nevienojas citādi. Izņēmums ir šā gada pirmais ceturksnis. Saeimā pieņemtie grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā samaksas termiņu par 2022. gada 1. ceturksni attiecībā uz daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām nosaka līdz 2022. gada 31. martam.

Savukārt grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā paredz: ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes un maksājumi par likumiskās zemes lietošanas tiesībām tiek veikti ar pārvaldnieka starpniecību, pārvaldnieka pienākums ir no dzīvojamās mājas īpašnieka saņemto maksājumu nekavējoties pārskaitīt zemes īpašniekam tieši dzīvojamās mājas īpašnieka samaksātajā apmērā, kā arī glabāt iekasēto maksu par zemes lietošanas tiesībām, ja zemes īpašnieks nav sasniedzams.

Tas, kā turpmāk tiks nodrošināta zemes lietošanas maksas samaksa, kas aizstāj piespiedu nomas maksājumu, jāuzzina RNP.

Savukārt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus katra pašvaldība nosaka saistošajos noteikumos. Tie ir atšķirīgi, taču parasti atvieglojumus piešķir par mājokli, arī par tam piekritīgo zemi. Un atvieglojumi ir palīdzība iedzīvotājiem, kuri ir mazāk nodrošināti un kuriem nav iespēju gūt ienākumus, tajā skaitā cilvēkiem ar invaliditāti, arī vientuļiem pensionāriem,  

Tāpēc savā pašvaldībā jāuzzina, vai šajā gadījumā, ja saņemat regulārus ieņēmumus no zemes nomas, turpmāk saņemsiet zemes lietošanas maksu, Jums ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu, ja pašvaldībā tādi ir paredzēti vientuļiem pensionāriem.  

Jo atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” saņemtā maksa par zemes lietošanu ir saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas