E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25132
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā iegūt īpašumā uz savas zemes esošu būvi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2021
Linda

Labdien! Vēlos noskaidrot, kā šādā gadījumā iespējams nostiprināt īpašuma tiesības uz būvi (ēku). Ir iegādāts zemes nekustamais īpašums. Uz zemes īpašuma atrodas lauksaimniecības ēka, kas nav reģistrēta kadastrā (tai nav atsevišķa kadastra numura). Tomēr, lai likumīgi apsaimniekotu un rīkotos ar uz mūsu zemes vienības esošo ēku, vēlamies uz to nostiprināt īpašuma tiesības. Citu konkurējošu pušu, kas izvirzītu uz ēku tiesības, šajā gadījumā nav. Mērķis ir sakārtot dokumentāciju, lai darbojoties nerastos cita veida sarežģījumi. Ēka ir celta padomju laikā (agrāk bijusi kolhoza/sovhoza daļa), taču nav saglabājušies nekādi dokumenti, kas apstiprinātu būvniecības ieceri, būvniecības laiku vai pieņemšanu ekspluatācijā. Šobrīd ir iegūts ēkas apsekošanas fakts, ka tā pastāv dabā, kā arī noteikts tās galvenais lietošanas veids. Vai šajā gadījumā būtu jāvēršas tiesā? Vai tad, ja es esmu zemes īpašniece, man ir iespējams iegūt uz manas zemes esošo ēku? Ar kāda veida lūgumu būtu jāvēršas tiesā? Un vai pareizi saprotu, ka tā varētu būt tiesa saistībā ar zemesgrāmatu lietām? Vai šajā gadījumā būtu vēl kāds būtisks dokuments, kas būtu nepieciešams, lai nostiprinātu īpašuma tiesības uz būvi, kas atrodas uz mana īpašuma?

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ja būve nekur nav reģistrēta kā patstāvīgs īpašuma objekts, tā ir piekritīga zemes īpašniekam atbilstoši Civillikuma 968. pantam. Šādā gadījumā zemes īpašnieks ir tiesīgs vērsties ar attiecīgu pieteikumu tiesā, lai atzītu tam īpašuma tiesības uz būvēm kā zemes īpašniekam atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta ceturtajai daļai un Civillikuma 968. pantam.

Kopš 2019. gada 1. jūlija zemesgrāmatu lietu izskatīšana piekrīt rajona (pilsētas) tiesām. Ar prasības pieteikumu par īpašuma tiesību atzīšanu būtu jāgriežas tajā tiesā, kuras teritorijā atrodas attiecīgais nekustamais īpašums.

Lai pateiktu, kāda tieši dokumentācija būtu jāpievieno, būtu jāpiepazīstas ar situāciju detalizētāk, tāpēc jums ar visiem dokumentiem, kas ir jūsu rīcībā, būtu jāvēršas pie jurista vai zvērināta advokāta.

Detalizētāk par to, kur atrodas tiesas un kāda ir to kontaktinformācija, ir iespējams atrast šeit.

Vairāk par gadījumiem, kad uz zemes atrodas nevienam nepiederoša būve, rakstīts publikācijā “Kā rīkoties, ja uz īpašumā esošas zemes atrodas bezsaimnieka būve”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas