E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25128
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Pilsonība nav noteicošais faktors tiesas piekritībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2021
Kristīne

Labdien! Ko darīt šajā situācijā: Latvijas pilsonis aizdeva naudu Krievija Federacijas pilsonim, starp abiem tika parakstīts rakstveida apliecinājums par aizdevumu, bet naudas pārskaitījums tika izpildīts uz Spānijas bankas kontiem: brāļa bankas kontu, kas ir arī Krievijas pilsonis ar uzturēšanas atļauju Spānijā (rezidenta karte), un vēl viena cilvēka kontu. Protams, visa informācija ar lūgumu, kur tieši pārskaitīt, ir sarakstē. Vai es varu iesniegt prasību civillietā par naudas atdošanu, ja atbildētājs ir Krievijas pilsonis, bet nauda tika pārskaitīta uz Spānijas bankas kontiem? Kā pareizi rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
06. janvārī, 2022

Ja pareizi saprotu, tad jautājuma būtība ir – vai prasību pret Krievijas Federācijas pilsoni var celt Latvijas Republikas tiesā.

Lai tiesā celtu prasību, ir nepieciešams prasības celšanas pamats, proti, jūsu minētajā gadījumā – vai ir pamats prasīt aizdevuma atdošanu (piemēram, iestājies termiņš vai ir nokavējums), tāpēc ir nepieciešams izvērtēt konkrēto darījumu pamatojošos dokumentus, t.sk. to, vai dokuments, kas apliecina aizdevumu, neparedz arī strīdu risināšanas kārtību un tiesu, kurai strīds ir piekritīgs saskaņā ar pušu vienošanos (līgumiskā piekritība Civilprocesa likuma 30. panta izpratnē).

Ja starp pusēm nav vienošanās par tiesu, kurā izšķirams strīds, tad Civilprocesa likuma 27. pants paredz, ka prasība pret atbildētāju, kuram nav deklarētās dzīvesvietas, ceļama pēc viņa dzīvesvietas.

Savukārt prasība pret atbildētāju, kura dzīvesvieta nav zināma vai kuram nav patstāvīgas dzīvesvietas Latvijā, ceļama pēc viņa nekustamā īpašuma atrašanās vietas vai pēc viņa pēdējās zināmās dzīvesvietas.

Piemēram, Latvijas Republikas tiesā ir iespējams celt prasību pret citas valsts pilsoni, ja viņam ir nekustamais īpašums Latvijā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, aicinu jūs vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, kas saskaņā ar jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem un informāciju varētu palīdzēt izvērtēt, kuras valsts tiesā ir iespējams celt prasību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas