E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25043
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Neatņemamās daļas tiesīgo tiesības uz mantojumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2021
Andis

Pirms 35 gadiem apprecoties abi ar sievu pārdevām savus dzīvokļus un nopirkām kopīgu trīsistabu dzīvokli. Dzīvoklis ir uz mana vārda. Sieva maksā komunālos maksājumus. Man no pirmās laulības ir divas meitas. Sievai no pirmās laulības ir meita. Ir uzrakstīts testaments, kurā novēlu dzīvokli sievai. Vai manas nāves gadījumā arī manas meitas var pieteikties uz dzīvokļa daļu?

A
atbild:
20. janvārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ja dzīvokli laulātie nopirkuši laulībā par abu laulāto līdzekļiem un laulātajiem nav laulības līguma, tad dzīvoklis ir atzīstams par laulāto kopmantu. Strīda gadījumā būtu jāpieņem, ka tas pieder abiem laulātajiem līdzīgās daļās – puse sievai, puse vīram. Līdz ar to teorētiski ir iespējams sievai novēlēt savu pusi no šī kopīpašuma.

Saskaņā ar Civillikuma 418. pantu katru vienpusēju rīkojumu, ko kāds dod savas nāves gadījumam par visu savu mantu vai par kādu mantas daļu, vai par atsevišķām lietām vai tiesībām, sauc par testamentu.

Tomēr mantojuma dalīšanu var ietekmēt neatraidāmie mantinieki, jo Civillikums aizsargā neatraidāmo mantinieku tiesības. Civillikuma 423. panta pirmā daļa noteic, ka neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie.

Saskaņā ar Civillikuma 422. panta pirmo daļu testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas. Un Civillikuma 425. panta pirmā daļa noteic, ka neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā.

Neatņemamās daļas tiesīgiem pēc testatora nāves ir prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā (saskaņā ar Civillikuma 423. panta otro daļu). Tātad testatora bērni var izmantot šīs savas tiesības, bet var arī atteikties no tām – gan pirms, gan pēc mantojuma atklāšanās. Šādu atteikšanās vēlams noformēt rakstveidā, lai vēlāk nerastos pārpratumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 87 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas