E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25035
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par pamattiesību aizskārumu persona var vērsties Satversmes tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2021
Anita

Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 noteiktas normas, kas pārkāpj vairākus citus ārējos normatīvos aktus cilvēktiesību jomā: piemēram, Latvijas Republikas Satversmi, Darba likumu, Pacientu tiesību likumu, Farmācijas likumu, u. c. Kā rīkoties, lai tiktu veikti grozījumi? Iestāde, kas ir šo tiesību aktu izdevējiestāde, nepiekrīt veikt grozījumus.

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 15. panta otrajai daļai augstākā spēka normatīvais akts Latvijā ir Satversme. Proti, ja tiek konstatēta pretruna starp dažāda juridiskā spēka tiesību normām, tiek piemērota tā tiesību norma, kurai ir augstāks juridiskais spēks.

Saskaņā ar Satversmes tiesas likuma 17. panta pirmās daļas 11. punktu, ievērojot likumā noteikto kompetenci, tiesības iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā ir personai.  

Pieteikumu Satversmes tiesā var iesniegt ikviena persona, kura uzskata, ka ar likumu vai citu normatīvo aktu ir aizskartas viņas Latvijas Republikas Satversmē ietvertās pamattiesības. Iesniedzot pieteikumu Satversmes tiesā, jāņem vērā, ka tā ir galējais pamattiesību aizsardzības līdzeklis. Svarīgi atcerēties, ka pirms vēršanās Satversmes tiesā personai savas tiesības jācenšas aizstāvēt, izmantojot vispārējos tiesību aizsardzības līdzekļus.

Proti, ja personas pamattiesības ir aizskārusi kāda iestāde, vispirms ir jāiesniedz sūdzība augstākā iestādē. Ja augstākās iestādes lēmums neapmierina, persona var vērsties pirmās instances tiesā (rajona vai pilsētas tiesā), kuras nolēmumu var pārsūdzēt apelācijas instances tiesā (apgabaltiesā). Apgabaltiesas nolēmumu parasti var pārsūdzēt kasācijas instances tiesā (Augstākajā tiesā). Ja arī Augstākās tiesas nolēmums personai liekas prettiesisks un jautājums skar likuma neatbilstību Satversmei, persona var vērsties Satversmes tiesā.

Satversmes tiesas kompetencē ir veikt pārbaudi, vai likums nav pretrunā Satversmē noteiktajām pamattiesībām. Piemēram, ja Augstākā tiesa nolēmumu pamatojusi ar tādu likuma normu, kuru persona uzskata par neatbilstošu Satversmei, tad persona var lūgt Satversmes tiesu atzīt minēto normu par spēkā neesošu. Ja Satversmes tiesa atzīs normu par spēkā neesošu, tad persona varēs vērsties Augstākajā tiesā ar pieteikumu par lietas izskatīšanu no jauna, pamatojoties uz Satversmes tiesas noteikto spriedumā.

Atbilstoši Satversmes likuma 19.2 panta ceturtajai daļai konstitucionālā sūdzība Satversmes tiesai ir jāiesniedz sešu mēnešu laikā pēc pēdējās institūcijas (piemēram, Augstākās tiesas) nolēmuma spēkā stāšanās. Ja nav iespēju pamattiesības aizstāvēt ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem, konstitucionālo sūdzību var iesniegt sešu mēnešu laikā no pamattiesību aizskāruma brīža.

Konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā iesniedz rakstveidā, un tajā jānorāda sūdzības iesniedzēju, institūciju, kas izdevusi apstrīdēto aktu vai normu, lietas faktisko apstākļu izklāstu, sūdzības juridisko pamatojumu, kā arī prasījumu Satversmes tiesai.

Lai sagatavotu korektu konstitucionālo sūdzību, aicinu jūs iepazīties ar Satversmes tiesas sagatavoto informatīvo materiālu “Ieteikumi konstitucionālās sūdzības sagatavošanai”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas