E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24954
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā veikt meža taksāciju pirms mantojuma apliecības saņemšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2021
Inga

Labdien! Vai mantojuma lietā notāre var pieprasīt veikt meža taksāciju pirms mantojuma apliecības izdošanas? Kopš meža taksācijas pagājuši 20 gadi, un mantojuma atstājējs nebija to izdarījis. Lai veiktu meža taksāciju, taksators pieprasa īpašnieka parakstu, nepieciešams pārmērīt robežas, izdzīt stigas utt. (Vai pārmērīšanu un stigu dzīšanu var veikt, ja vēl nav saņemta mantojuma apliecība?) Kārtojot dokumentus iestādēs (mežu dienestā), pieprasa īpašnieku vai mantojuma apliecinājumu, bet to nevar dabūt, kamēr meža taksācijas dati (vērtība) neparādās valsts sistēmās, un dati tur tiekot atjaunināti tikai jaunā gada sākumā. Visu laiku apburtais riņķa dancis.

A
atbild:
06. janvārī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Lai varētu veikt meža inventarizāciju un izgatavotu meža apsaimniekošanas plānu, nepieciešams:
1) zemes robežu plāns, Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēto zemes vienības situācijas plāns vai apvienoto zemes robežu, situācijas un apgrūtinājumu plāns, vai zemes robežu plāns, ja tajā attēlotas zemes lietošanas veidu kontūras;
2) meža inventarizācijas datu izdruka, ko izsniedz Valsts meža dienests, ja tiek veikt atkārtota meža inventarizācija;
3) zemesgrāmatas kopija;
4) Valsts zemes dienesta aktuālie Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas kadastra teksta un kadastra kartes dati (šos datus var pieprasīt meža taksators, bet tādā gadījumā tas ir maksas pakalpojums);
5) lai varētu veikt meža taksāciju mežā, ir jābūt identificējamām īpašuma robežām un robežu zīmēm.

Ja mantojamās mantas sastāvā ir nekustamais īpašums, mantojuma lietai jāpievieno Valsts zemes dienesta izsniegta izziņa par īpašuma kadastrālo vērtību un mežaudzes vērtību (šādu izziņu Valsts zemes dienestam var pieprasīt arī notārs). 

Meža likums noteic, ka meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs savā īpašumā vai tiesiskajā valdījumā nodrošina pirmreizēju (vai atkārtotu) meža inventarizāciju un tās datus iesniedz Valsts meža dienestam (VMD), kā arī vismaz reizi 20 gados un normatīvajos aktos noteiktajos citos gadījumos veic atkārtotu meža inventarizāciju. Ja meža taksācija nav veikta, tad tā jāpasūta pie sertificēta taksatora.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas