E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24949
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja ikgadējais atvaļinājums nav izmantots pirms grūtniecības atvaļinājuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2021
Aksana

Labdien! Esmu skolotāja. Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Neesmu izņēmusi kārtējo atvaļinājumu pirms dekrēta, jo plānoju to izņemt pēc BKA beigām. Man atsaka, jo tā šobrīd nevarot darīt, un neizmantoto atvaļinājumu man izmaksās naudā, kad pārtraukšu darba attiecības. Vai tas tā ir?

A
atbild:
13. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikgadējā atvaļinājuma piešķiršana saskaņā ar Darba likuma regulējumu notiek, pusēm vienojoties vai pēc iepriekš sastādīta grafika. Lai gan darba devējam ir pēc iespējas jāņem vērā darbinieka vēlmes uz atvaļinājuma izmantošanu, noteicošais vārds pieder darba devējam. Tiesību normā ietvertais nozīmē to, ka darba devējs var atvaļinājumu darbiniekam viņa izvēlētajā laikā un apmērā nepiešķirt uzņēmuma/ iestādes neatliekamu vajadzību dēļ.

Vienlaikus Darba likuma 150. panta piektā daļa noteic, ka darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā. Tas nozīmē, ka jums ir tiesības, atsaucoties uz minēto pantu prasīt atvaļinājuma piešķiršanu jūsu izvēlētajā laikā.

Ņemot vērā valstī šobrīd izveidojušos nodarbinātības situāciju izglītības iestādēs, darba devējam ir svarīgs ikviens darbinieks, lai izglītības iestādē nodrošinātu normālu apmācību procesu. Tādējādi jums var ieteikt ar darba devēju vienoties par abpusēji izdevīgu risinājumu, piemēram, daļēju uzkrātā atvaļinājuma izmantošanu.

Atvaļinājumu uzkrājumu veidošana nav vēlama, un pēc iespējas ir jācenšas uzkrāto  atvaļinājuma periodu samazināt pa daļā. Taču, ja tas nav iespējams, tad, darba attiecības izbeidzot, darbiniekam tiek pilnībā kompensēts viss neizmantotā atvaļinājuma periods.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas