E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24936
Lasīšanai: 2 minūtes

Par cik ilgu laiku var izmaksāt nesaņemto pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2021
Gita

Labdien! Šodien, izpētot lapu par valsts ģimenes pabalsta izmaiņām 2022. gadā, uzgāju kādu rakstu par dažādiem likumiem un valsts pienākumiem. Stāsts ir par to, ka man par otro bērnu bija jāmaksā valstī pienākošais pabalsta apmērs 22,76 eiro, bet maksāja 11,38 eiro. Kad to pamanīju un rakstīju uz VSAA, viņi man sniedza atbildi, ka drīkst atmaksāt tikai gadu atpakaļ. Gada griezums, kad šādu summu saņēmu, bija no 2012. līdz 2016. gadam, bet šodien uzgāju likuma punktu, kurā teikts: ja VSAA darbinieka kļūdas pēc maksājums nav saņemts pilnā apmērā, tad šī zaudētā summa ir jāatmaksā pilnā apmērā, kas ir zaudēta. Šobrīd bērnam ir 10 gadi.

A
atbild:
10. decembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Laika posmā no 2009. gada 1. jūlija līdz 2014. gada 31. decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par visiem bērniem bija vienāds, par katru bērnu 11,38 eiro mēnesī. No 2015. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs ir  atkarīgs no bērna kārtas skaitļa (kurš pēc kārtas dzimis). Par pirmo bērnu ta sir 11,38 eiro mēnesī, par otro – 22,76 eiro mēnesī utt.

Ja vecāks tam piešķirto pabalstu nav laikus saņēmis Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ, attiecīgo summu, kas vecākam pienākas, izmaksā par visu pagājušo laikposmu, par kuru vecākam bija jāsaņem pabalsts1).

Savukārt, ja vecāks nokavējis pabalsta pieprasīšanas termiņu, tad ģimenes valsts pabalstu izmaksā tikai par iepriekšējiem 12 mēnešiem2) (šāds termiņš bija noteikts līdz 2016. gada 31. decembrim, no 2017. gada 1. janvāra pabalsts jāpieprasa 6 mēnešu laikā), skaitot no pabalsta pieprasīšanas dienas.

Jautājums ir nekonkrēts, tāpēc pietrūkst informācijas, kāda ir vecāka konkrētā situācija. Kad tas noticis, un kādi bijuši lietas apstākļi, un kāda bijusi dzīves situācija.

_____

1) 22.12.2009. MK noteikumu Nr. 1517 “Noteikumi par ģimenes valsts pabalstu un piemaksām pie ģimenes valsts pabalsta” 23. punkts.

2) Valsts sociālo pabalsta likuma 18. panta pirmā daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas