E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24923
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Deklarētās adreses maiņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2021
Iveta

Labdien! Vai var izdeklarēties no man piederoša dzīvokļa, lai deklarētos mirušā tēva īpašumā, kamēr tiek gaidīta mantojuma apliecība? Šobrīd īpašumā neviens nedzīvo.

A
atbild:
07. decembrī, 2021

Labdien, paldies par jautājumu!

Jā, Jums ir tiesības mainīt savu dzīvesvietu, proti, izdeklarēties no viena īpašuma un deklarēties citā, vai arī norādīt vēl vienu dzīvesvietu kā papildu adresi.

Dzīvesvietas deklarēšanas likumā ir noteikts personas pienākums deklarēt savu dzīvesvietu. Ar mērķi būt  sasniedzamai tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Jums ir tiesības norādīt arī vienu papildu adresi līdzās deklarācijas adresei atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 8. pantam.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. pantā ir noteikts, ka “personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata”.

Turpat, likuma 2. pantā, ir precizēts, ka “dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības”. Tātad tas neietekmē Jūsu mantojuma lietu vešanu, proti, ja Jums ir likumiskās tiesības atrasties šajā dzīvoklī.

Izmaiņas deklarētā adresē var veikt klātienē vietējā pašvaldībā vai PMLP, vai arī elektroniski šeit.

Par savu deklarāciju ir ieteicams paziņot mājas apsaimniekotājam.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas