E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24920
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Vai nepieciešams atkārtots ārsta nosūtījums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2021
Margarita

Labdien! Man ir šāds jautājums. Ar ģimenes ārsta norīkojumu, kurš bija izrakstīts uz 1 gadu, es aizgāju pie ārsta speciālista, kuram atdevu norīkojumu. Pēc dažiem mēnešiem atkal ir vajadzība aiziet pie tā paša specialista, bet ārsts, pie kura es biju, vairs šajā iestādē nestrādā, bet pieņem citā vietā. Kā pareizi rīkoties, kur būs derīgs norīkojums vai kur es varu vērsties bez jauna norīkojuma? Iestādē, kur es biju iepriekš, tikai pie cita ārsta? Vai pie tā ārsta, pie kura es biju, tikai jāiet uz citu vietu, kur viņš pašlaik pieņem? Es izlasīju noteikumus, ka vienas saslimšanas laikā, vairākas reizes apmeklējot vienu un to pašu speciālistu, atkārtots ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams. Un nesaprotu, kā pareizi rīkoties. Jau iepriekš liels paldies par atbildi.

A
atbild:
05. janvārī, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Lai saņemtu nosūtījumu valsts apmaksātiem medicīnas pakalpojumiem, jādodas uz valsts apmaksātu vizīti pie ārsta. Maksas vizītes laikā ārsts nav tiesīgs izsniegt nosūtījumu valsts apmaksātas aprūpes saņemšanai.

Ja esat saņēmis ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu, Nacionālās veselības dienests aicina vērsties jebkurā ārstniecības iestādē, kas sniedz attiecīgo pakalpojumu par valsts līdzekļiem. Vienlaikus jāņem vērā: katrā ārstniecības iestādē ir noteikts pacientu skaits mēnesī, par kuriem sniegtajiem pakalpojumiem valsts ir apņēmusies samaksāt. Ja reģistrēto pacientu skaits konkrētajā mēnesī ir lielāks, nekā paredzētais, pacienti tiek pārrakstīti uz nākamo mēnesi.

Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā – pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.

Vietu, kur saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, var izvēlēties brīvi: neatkarīgi no pilsētas, kurā jūs dzīvojat, vai ārstniecības iestādes, kurā strādā jūsu ģimenes ārsts.

Vienas saslimšanas laikā, vairākas reizes apmeklējot vienu un to pašu speciālistu, atkārtots ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams.

Derīguma termiņš nosūtījumiem nav noteikts. Līdz ar to nosūtījums, piemēram, uz diagnostisko izmeklējumu vai pie speciālista ir derīgs bez termiņa ierobežojuma, kamēr konkrētais pakalpojums pacientam ir aktuāls (var izvērtēt ārsts) un pacients ir saņēmis pakalpojumu. Izņēmums ir nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju, kas ir derīgs mēnesi pēc izsniegšanas.

Šajā gadījumā gan aicinām sazināties ar iestādi, kuru jau iepriekš apmeklējāt, lai noskaidrotu to, kā pareizāk rīkoties.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas