E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24822
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Juridisko palīdzību var saņemt, vēršoties gan pie advokāta, gan jurista

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2021
Mārtiņš

Labdien! Kādi ir ierobežojumi juridisko pakalpojumu sniedzējiem Latvijā? Vai ir jābūt kādai kvalifikācijai vai jāpieder pie reglamentētas profesijas? Vai pietiek tikai ar juridisko izglītību? Vai tas attiecas ne tikai uz pārstāvību tiesā, bet arī, piemēram, līgumu sagatavošanu vai konsultēšanu? Jautāju, lai varētu īstenot savas tiesības uz juridisko pakalpojumu saņemšanu kvalitatīvā apjomā, neiekrītot uz diletantiem.

A
atbild:
08. decembrī, 2021
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Likuma “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” 30. panta pirmā daļa noteic, ka reglamentētā jurista profesija ir advokāta (zvērināta advokāta, zvērināta advokāta palīga) profesija, kurā kvalifikācijas prasības nosaka akreditētas studiju programmas un – likumā noteiktajos gadījumos – profesionālās sertifikācijas noteikumi. Savukārt minētā panta otrā daļa noteic, ka personas tiesības pretendēt uz darbību advokāta profesijā apliecina:

  • otrā līmeņa augstākās profesionālās izglītības diploms par Latvijas Republikā akreditētas tiesību zinātņu programmas apguvi un jurista kvalifikācija;
  • atbilstība profesionālās kvalifikācijas un profesionālās pieredzes prasībām, kuras nosaka Latvijas Republikas Advokatūras likums (turpmāk – Advokatūras likums).

Advokatūras likuma 3. pants noteic, ka advokāts ir neatkarīgs un profesionāls jurists, kas sniedz juridisko palīdzību, aizstāvot un pārstāvot tiesā un pirmstiesas izmeklēšanā personu likumīgās intereses, sniedzot juridiskas konsultācijas, gatavojot juridiskus dokumentus un veicot citas juridiskas darbības. Advokatūras likuma 4. pants noteic, ka Latvijā par advokātiem šajā likumā noteiktajā kārtībā var būt:

  • zvērināti advokāti;
  • zvērinātu advokātu palīgi;
  • Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņi, kuri ieguvuši advokāta kvalifikāciju kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm (turpmāk – ES dalībvalstu advokāti). Ārvalstu advokāti, izņemot ES dalībvalstu advokātus, Latvijā var praktizēt saskaņā ar Latvijas Republikai saistošiem starptautiskajiem līgumiem par juridisko palīdzību. Advokatūras likums noteic, kuras personas var un kuras personas nevar uzņemt par advokātiem, kā arī paredz to, ka par advokātiem var kļūt tikai personas, kuras nokārtojušas advokātu eksāmenu.

Līdz ar to advokāts jums spēs sniegt kvalitatīvu juridisko palīdzību. Turklāt Advokatūras likuma 34. panta 1. punkts noteic, ka Latvijas Zvērinātu advokātu padome kā Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas pārvaldes, uzraudzības un izpildu institūcija uzrauga advokātu un advokātu palīgu darbību, izskata par viņiem iesniegtās sūdzības un ziņojumus, kā arī ierosina disciplinārlietas. Minētais nozīmē, ka advokātam ir stingra, likumā noteikta atbildība par savu sniegto juridisko palīdzību.

Vienlaikus saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, ja vien tie nenoteic citādi, jūs varat izvēlēties, vai juridisko palīdzību saņemt, noslēdzot vienošanos ar advokātu vai vienojoties ar juristu, piemēram, ja vēlaties sastādīt līgumu. Ņemot vērā minēto un izdarot izvēli par labu kādam no juridisko pakalpojumu sniedzējiem, jums ir jāizvērtē, kādā tieši jautājumā vēlaties juridisko palīdzību saņemt un kurš juridisko pakalpojumu sniedzējs spēs nodrošināt visaugstāko pakalpojuma kvalitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas