E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24805
Lasīšanai: 2 minūtes
1
10
1
10

Kas ir zemes robežu plāns

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2021
Mārcis

Labdien! Kur un kā var pārliecināties par arhīvā esošo dokumentu kvalitāti, precizitāti? Jautājums ir par zemes robežplānu: vai tam ir ilustratīva rakstura nozīme, kuru var brīvi interpretēt, mainīt, koriģēt, vai arī tas ir juridiski saistošs dokuments, kuru nedrīkst izmainīt ? Robežplānam klāt ir matemātiskais laukuma aprēķins, arī iekļauts arhīva materiālā.

A
atbild:
30. novembrī, 2021

Zemes robežu plāns ir juridiski saistošs nekustamā īpašuma dokuments, kurā noteiktā mērogā attēlotas zemes vienībai noteiktās robežas apvidū un norādīta tā platība.

Atbilstoši Zemesgrāmatu likumam zemes robežu plāns ir neatņemama sastāvdaļa privātpersonu tiesību uz nekustamo īpašumu nostiprināšanai (koroborēšanai) zemesgrāmatā, jo tas jāpievieno nostiprinājuma lūgumam.

Ja zemes vienības īpašniekam ir šaubas par robežas novietojumu apvidū vai robežas izzudušas un ir vēlme pārliecināties par apvidū esošās robežas atbilstību jau iepriekš sagatavotiem zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem, viņam jāvēršas pie zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētas personas – mērnieka, kas atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 29. pantam veic zemes kadastrālo uzmērīšanu.

Zemes kadastrālās uzmērīšanas laikā mērnieks izvērtē no Valsts zemes dienesta saņemtos arhīva materiālus, lai pārliecinātos par iepriekš sagatavoto zemes kadastrālo dokumentu savstarpējo atbilstību un veic darbības apvidū, uzaicinot visas iesaistītajās personas (zemes īpašnieku un pierobežniekiem), veic mērījumus un sniedz atzinumu par robežas novietojumu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas