E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24802
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērns var lūgt uzturlīdzekļus no UGF uzreiz pēc pilngadības sasniegšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2021
Aija

Labdien! Kurā mēnesī bērnam ir vēlams iesniegt iesniegumu UGF administrācijā par uzturlīdzekļu piedziņu pret tēvu, kurš nekad pats nav mēģinājis maksāt uzturlīdzekļus? Bērnam pilngadība iestājas pēc 31.01.2022. Viņš turpina iegūt vidējo izglītību. Vai iesniegumā bērns drīkst norādīt mātes bankas kontu, uz kuru iepriekš maksāja UGF?

A
atbild:
07. decembrī, 2021

Labdien!

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. panta pirmo daļu:

“Fonds ir valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums. Ar Fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, jebkurā no šādiem gadījumiem:

  1. vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā, un nepastāv kāds no šā likuma 11. panta piektajā daļā minētajiem apstākļiem;
  2. parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem, un no zvērināta tiesu izpildītāja ir saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu.”

Līdzko bērns sasniedz pilngadību, viņš uzreiz var vērsties Uzturlīdzekļu garantijas fondā. Kas attiecas uz norēķinu kontu, Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija uzturlīdzekļus maksā pilngadīgam bērnam uz viņa norēķinu kontu, nevis viņa vecākam. Ja bērnam vēl nav atvērts savs norēķinu konts, tad pastāv iespēja norādīt arī mātes kontu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas