E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24627
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
2

Līdz naudas soda samaksai personai liegts izsniegt transportlīdzekļa vadītāja apliecību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2021
Zane

Labdien! Draudzeni apturēja ceļu policija. Meitene viena brauca ar auto bez vadīšanas tiesībām. Viņai paredzēts kārtot braukšanas eksāmenu CSDD nākamnedēļ. Vai sods ietekmē eksāmenu?

A
atbild:
16. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Administratīvos sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē piemēro atbilstoši Administratīvās atbildības likumam (AAL) un Ceļu satiksmes likuma (CSL) IX nodaļai “Administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā”.

Proti, saskaņā ar AAL 2. panta trešo daļu administratīvos pārkāpumus, par tiem piemērojamos sodus un amatpersonu kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā iestādē, ievērojot AAL paredzētos administratīvās atbildības pamatnoteikumus, nosaka attiecīgo nozari regulējošajos likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos. Turklāt nozaru likumos var noteikt arī iestāžu pakalpojumu saņemšanas un citus ierobežojumus administratīvi sodītajām personām, kuras izvairās no soda izpildes.

CSL 51. panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas) paredz naudas soda piemērošanu transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro). Savukārt atbilstoši CSL 43. pantam līdz CSL noteiktā administratīvā pārkāpuma lietā piemērotā naudas soda samaksai ir liegts personai, kurai piemērots attiecīgais administratīvais sods:

  • izsniegt transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
  • veikt personas īpašumā (valdījumā, turējumā) esoša transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati un reģistrācijas darbības transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju valsts informatīvajā sistēmā, izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu un transportlīdzekļa reģistrācijas pārtraukšanu uz laiku, nododot numura zīmes.

Saskaņā ar AAL 262. pantu sodītajai personai piemērotais naudas sods pilnā apmērā samaksājams ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad stājies spēkā nolēmums par sodu.

Lai saņemtu papildu informāciju, aicinām sazināties ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas