E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24560
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Saimnieciskās darbības reģistrēšanu nosaka likuma kritēriji

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2021
Zane

Labdien! Kā jārīkojas, ja esmu pilna laika darbinieks Latvijas uzņēmumā, bet papildus sniedzu ar pamatdarbu nesaistītas konsultācijas Lietuvā reģistrētam uzņēmumam, kurš attiecīgi vēlas oficiāli norēķināties par šo manis sniegto pakalpojumu? Vai es drīkstu izrakstīt rēķinu kā privātpersona? Kā un vai man atsevišķi jāreģistrē līdzekļi, kas ienāk manā kontā? Kādi un cik lieli nodokļi par šiem ieņēmumiem būtu maksājami valstij? Paldies!

A
atbild:
17. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Ja ienākumu gūšana ir klasificējama kā saimnieciskā darbība, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam.

No saimnieciskās darbības ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas arī tad, ja ienākums ir saņemts no ārvalstīm.

Fiziska persona saimnieciskās darbības veicējs var izrakstīt rēķinu uzņēmumam.

Lai nodrošinātu, ka naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, ieteicams saimniecisko darījumu naudas plūsmas izsekojamībai nošķirt un izmantot atsevišķu bankas kontu, kurā tiek veikti tikai ar saimniecisko darbību saistīti darījumi.

Plašāku informāciju par saimnieciskās darbības reģistrēšanu un nodokļu maksāšanas kārtību varat iegūt VID mājaslapā sadaļās “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” un “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas