E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24527
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Kad fiziskai personai jāreģistrējas PVN reģistrā un jāmaksā PVN

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2021
Kirils

Labdien! Starp mani, fizisku personu jeb izpildītāju, un sabiedrību ar ierobežotu atbildību jeb pasūtītāju ir noslēgts vispārējais līgums par sadarbību pārdošanas projektu veikšanā. Es neesmu reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, un nodokļus no manis sniegtajiem pakalpojumiem (personāla atlase un novērtēšana) atskaita pasūtītājs. Esam vienojušies par 1000 eiro summu par katru piesaistīto darbinieku. Vai man, izrakstot rēķinu pasūtītājam, tajā ir papildus jāpievieno PVN summa (210 eiro) un jāreģistrējas PVN reģistrā? Ja jā, tad kā pēc tam šo nodokli samaksāt valstij? Un vai man vispār ir jānodarbojas ar šo PVN maksājumu, vai arī to veic pasūtītājs? Šie paši jautājumi tādā gadījumā, ja esmu reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs un esmu pašnodarbinātais, kurš pats maksā VSAOI un IIN valstij.

A
atbild:
17. novembrī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
  1. Ja fiziskā persona saskaņā ar likuma Par valsts sociālo apdrošināšanu 1. panta 2. punktu ir darba ņēmējs, šādā gadījumā personai nav pienākuma reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā un maksāt PVN, jo personu neuzskata par nodokļa maksātāju saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 3. panta divpadsmito daļu.
  2. Savukārt, ja fiziskā persona ir saimnieciskās darbības veicējs, tad obligāts pienākums reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā un maksāt PVN, ja iestājās vismaz viens no turpmāk norādītajiem apstākļiem:
  • iepriekšējo 12 mēnešu periodā kopējā ar PVN apliekamo darījumu vērtība bez nodokļa pārsniedz 40 000 eiro;
  • tiek veikta preču iegāde Eiropas Savienības (turpmāk – ES) teritorijā, un šo preču kopējā vērtība kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro;
  • tiek sniegti tādi pakalpojumi ES citas dalībvalsts reģistrētam nodokļa maksātajam, kuriem darījuma vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu;
  • tiek saņemti tādi pakalpojumi no ES, trešās valsts vai trešās teritorijas nodokļa maksātāja, kuriem darījuma vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu.

PVN valsts budžetā jānomaksā atbilstoši PVN deklarācijas datiem līdz pēctaksācijas perioda 23. datumam.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas