E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24416
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai var piedzīt parādu, ja nozaudēts aizdevuma līguma oriģināls

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2021
Viktors

Pušu starpā bija noslēgts aizdevuma līgums, un aizdevums tika izsniegts skaidrā naudā. Vēlāk līguma oriģināls tika nozaudēts, bet saglabājās notariāli apliecināta līguma kopija. Tagad parādnieks, noliedzot aizdevuma saņemšanu un līguma noslēgšanu, prasa uzrādīt līguma oriģinālu. Arī tiesa atbalsta šādu parādnieka lūgumu. Savukārt līguma oriģinālu objektīvi uzrādīt nav iespējams, jo tas ir nozaudēts, bet tika saglabāta un uzrādīta līguma notariāli apliecināta kopija. Vai šajā gadījumā līguma notariāli apliecināta kopija ir pielīdzināma oriģinālam, un vai notariāli apliecinātai kopijai ir ar dokumenta oriģinālu identisks spēks?

A
atbild:
03. novembrī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civilprocesa likuma 93. panta pirmā daļa nosaka, ka katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. Savukārt Civilprocesa likuma 96. panta piektā daļa nosaka, ka pusei nav jāpierāda fakti, kurus šajā likumā noteiktajā kārtībā nav apstrīdējusi otra puse.

Ja atbildētājs paskaidrojumos iebilst, norādot, ka nav parakstījis šādu līgumu, tad vienīgais veids, kā pierādīt, ka līgums ir bijis noslēgts, ir uzrādīt līguma oriģinālu. Visticamāk, ņemot vērā atbildētāja ierunas, tiks uzskatīts, ka nepierādījāt līguma spēkā esamību un līgums starp pusēm nav noslēgts.

Notariāta likuma 108. panta 5. punktā ir noteikts, ka zvērināti notāri apliecina dokumentu atvasinājumus un tulkojumus. Tomēr šāds apliecinājums tikai apliecina, ka dokumenta atvasinājums atbilst tam dokumentam, no kura tas ir izgatavots. No šāda atvasinājuma ir iespējams neapstrīdami noteikt līguma saturu, tomēr dokumenta atvasinājums nevar būt par pamatu, lai pierādītu, ka attiecīgā persona ir parakstījusi šādu līgumu. Šāds dokuments ir derīgs parāda piedziņai tikai tiktāl, kamēr atbildētājs neceļ jautājumā minētās ierunas.

Arī pēc oriģināla uzrādīšanas atbildētājs var celt ierunas, apgalvojot, ka tas nav atbildētāja parakstīts dokuments, un pieprasīt veikt ekspertīzi, tomēr rokraksta ekspertīzi var veikt tikai dokumenta oriģinālam.

Līdz ar to Jums nepieciešams atrast nozaudēto līguma oriģinālu vai arī pierādīt naudas summas aizdošanu ar citiem pierādīšanas līdzekļiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas