E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24386
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Piemēroto pagaidu aizsardzību pret vardarbību var atcelt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2021
Jānis

Labdien! Starp mani un manu pirmo sievai šobrīd jau ir karš. Pēc tam, kad pret manu bijušo sievu tik uzsākta Sociālā dienesta izpēte par emocionālo vardarbību pret bēriem, viņa vērsās ar iesniegumu policijā pret mani par seksuālo vardarbību pret bērniem, turklāt par tādiem pantiem, kas paredz pat mūža ieslodzījumu (tādējādi es šo uztveru kā manis nonāvēšanas mēģinājumu tikai juridiski korektā veidā). Vienlaikus vērsās ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību, ko tiesa tūlītēji apmierināja. Tādējādi, pret mani tika uzsākts pazemojoša rakstura kriminālprocess, kas tika izbeigts Ģenerālprokuratūrās līmenī. Taču joprojām pastāv aizsardzība pret vardarbību, kura nekad nav bijusi. Šobrīd esmu vērsies tiesā ar lūgumu atcelt nepamatoti uzlikto PAV. Jautājums - kādi ir procesuālie termiņi, lai tiesa lemtu par PAV atcelšanu? Jo PAV uzlikšana, kā tagad zinu, notiek 24 stundu laikā, turklāt tikai no vārdiem vien. Taču ar PAV noņemšanu neviens nesteidzas. Ko par to saka likums?

A
atbild:
12. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Pagaidu aizsardzības pret vardarbību institūts ir noteikts Civilprocesa likuma (CPL) 30.5 nodaļā.

CPL 250.60 pants paredz, ka pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļus, izņemot šā likuma 250.47 panta pirmās daļas 7.1 punktā minēto pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekli (pienākums atbildētājam apgūt sociālās rehabilitācijas kursu vardarbīgas uzvedības mazināšanai) pēc puses pamatota pieteikuma var aizstāt ar citiem līdzekļiem tā pati tiesa, kura noteikusi pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļus, vai tiesa, kuras lietvedībā atrodas lieta izskatīšanai pēc būtības.

Pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļus pēc puses pamatota pieteikuma var atcelt tā pati tiesa, kura noteikusi pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļus, vai tiesa, kuras lietvedībā atrodas lieta izskatīšanai pēc būtības.

Augstāk minētos pieteikumus izlemj slēgtā tiesas sēdē, iepriekš par to paziņojot lietas dalībniekiem. Tiesa pēc vienas puses lūguma katru pusi var noklausīties atsevišķā tiesas sēdē, taču šo personu neierašanās nav šķērslis pieteikuma izskatīšanai.

Lēmums par pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļa aizstāšanu vai atcelšanu ir izpildāms nekavējoties pēc tā pieņemšanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas