E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24349
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Kāds militārā dienesta periods veido apdrošināšanas stāžu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2021
Artūrs Stankevičs

Labdien! Esmu Latvijas pilsonis. No 01.08.1988. līdz 19.06.1992. biju kursants militārajās mācību iestādēs un pildīju aktīvu militāro dienestu PSRS Bruņotajos spēkos. 25.06.1992. tiku atlaists no dienesta. Kāds periods no mana dienesta būs iekļauts apdrošināšanas stāžā?

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Latvijas pilsoņiem apdrošināšanas stāžu līdz 1990. gada 31. decembrim veido Latvijas teritorijā un bijušās PSRS teritorijā uzkrātais mācību laiks augstākajās mācību iestādēs, kā arī citās mācību iestādēs pēc vidējās izglītības iegūšanas (tai skaitā mācību laiks kara skolā), bet ne vairāk par pieciem gadiem attiecībā uz specialitātēm, kurās izglītības iegūšanai bija noteikti ne vairāk kā pieci gadi un ne vairāk par sešiem gadiem attiecībā uz specialitātēm, kurās izglītības iegūšanai bija noteikti vairāk kā pieci gadi. Dienests PSRS Bruņotajos spēkos veido apdrošināšanas periodu arī tad, ja tas uzkrāts ārpus bijušās PSRS teritorijas. Tomēr jāņem vērā, ja mācību vai dienesta periods ir uzkrāts bijušās PSRS teritorijas valstīs, ar kurām Latvijai noslēgts starptautisks līgums sociālās drošības jomā (Ukraina, Baltkrievija, Krievija), vai tās ir Eiropas Savienības dalībvalstis (Lietuva, Igaunija), apdrošināšanas periodu vērtē saskaņā ar attiecīgā līguma vai Regulas Nr. 883/2004 “Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu” nosacījumiem.

No 1991. gada 1. janvāra apdrošināšanas stāžu veido iepriekš minētais mācību laiks Latvijā, ja ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī Latvijas teritorijā uzkrātais dienests PSRS Bruņotajos spēkos.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju par apdrošināšanas periodiem, personai jāvēršas VSAA, iesniedzot mācības apliecinošus dokumentus (diplomu, mācību iestādes izziņu, atestātu par vidējo izglītību, ja mācības nebija augstākajā mācību iestādē), karaklausības apliecību vai arhīva izziņu par dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas