E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24338
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķina vecāku pabalstu, ja grūtniecības atvaļinājumā dodas vēlāk

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2021
Marija

Labdien! Pēc likuma dekrētā sieviete var iet no 30. nedēļas. Es iešu, kad būs 31 nedēļa un 6 dienas (paliku strādāt ilgāk), sanāk, ka 48 dienas pirms dzemdību datuma. Kā tiek aprēķināts vecāku pabalsts? Varbūt nav izdevīgi palikt strādāt ilgāk? Vai starpība, ko es zaudēju, ir starpība no vidējās izpeļņas dienā: par 12 mēnešiem un darba algas, ko saņemšu pēdējā mēnesī?

A
atbild:
05. oktobrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Neatkarīgi no tā, ka esat izlēmusi nedodies grūtniecības atvaļinājumā un kādu laiku vēl strādāt, ārsts darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam jums  izsniegs  no grūtniecības 30. nedēļas. Tas, ka esat izlēmusi neizmantot visu grūtniecības atvaļinājumu un par to vienojusies ar darba devēju, neietekmēs darbnespējas lapas izsniegšanas periodu un maternitātes pabalsta aprēķinu.

Tas nozīmē, ka maternitātes pabalsts jums tiks aprēķināts par 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām. Nosakot maternitātes pabalsta apmēru, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums, tas ir, izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Piemēram, ja darbnespējas lapa izsniegta 2021. gada novembrī, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2020. gada septembra līdz 2021. gada augustam, saskaitot ienākumu summas, kas gūtas strādājot, un dalot ar kalendāro dienu skaitu šajā periodā. Par laika periodu, kad būsiet veikusi darba pienākumus, saņemsiet darba algu un maternitātes pabalstu neizmaksās.

Savukārt vecāku pabalsts tiks aprēķināts par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā pabalsts tiek piešķirts. Ja vecāku pabalsts jums tiks piešķirts, piemēram, 2022. gada februārī, tad vidējo algu aprēķinās par periodu no 2020. gada decembra līdz 2021. gada novembrim. Iemaksu algas aprēķina periodā netiks ieskaitīts laiks, kad saņēmāt maternitātes pabalstu. Laika periods un ienākumi, kuri būs reģistrēti kā darba ņēmējai maternitātes pabalsta aprēķina periodā, tiks ņemti vērā vecāku pabalsta aprēķinā.

Iesniedzot VSAA iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai, jums papildus jānorāda laika periods, kad neatradīsieties grūtniecības atvaļinājumā, bet veiksiet darba pienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas