E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24306
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā aprēķina maternitātes pabalstu, ja bijusi arī darbnespēja un bezdarba periods

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2021
Līga

Labdien! Vai varētu lūdzu man paskaidrot, kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsta 1. un 2. daļa, kā arī vecāku pabalsts? Situācija ir šāda: plānotais dzemdību laiks ir 2022. gada aprīļa beigas. No 19.10.2020. līdz 06.01.2021. biju nodarbināta. No 07.01.2021. līdz 25.05.2021. bija ilgstoša darbnespējas lapa. No 26.05.2021. līdz 22.09.2021. – bezdarbnieka statuss/bezdarbnieka pabalsts. Kopš 23.09.2021. esmu nodarbināta. Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta 7. daļā noteikts, ka 12 mēnešu periodā neieskaita (jeb neņem vērā) pārejošas darba nespējas dienas. Vidējo iemaksu algu attiecīgajam pabalstam aprēķina tikai par to periodu, kurā ir gūti darba ienākumi. Sanāk, ka vidējo apdrošināšanas iemaksu algu rēķinā, neieskaita slimības lapas vai arī neieskaita bezdarbnieku pabalstu? Un galvenais, lai 24 mēnešu laikā (līdz brīdim, kad iet dekrētā) ir nostrādāti 6 mēneši, un no tiem mēnešiem skaita vidējo apdrošināšanas iemaksu algu? Paldies!

A
atbild:
27. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu aprēķina no sievietes vidējās iemaksu algas (bruto alga, no kuras tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) 12 mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums un izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sāksies 2022. gada aprīlī, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2021. gada februāra līdz 2022. gada janvārim ieskaitot.

No aprēķina tiek izslēgti pārejošas darbnespējas periodi (darbnespējas lapas B laiks).

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiku neizslēdz no aprēķina perioda, bet ienākumus atvieto ar valstī vidējo iemaksu algu. Proti, šajos mēnešos piemēro attiecīgi 70% no vidējās iemaksu algas valstī maternitātes pabalstam vai 40% no vidējās iemaksu algas valstī vecāku pabalstam.

Piešķirot maternitātes vai vecāku pabalstu 2022. gadā, piemēros 2020.gada valstī vidējo iemaksu algu –939,93 eiro. Attiecīgi mēnešos, kuros nebija darba attiecību, tiks piemēroti:

  • maternitātes pabalstam – 70% no valstī vidējās iemaksu algas, un tas ir 657,95 eiro;
  • vecāku pabalstam – 40% no valstī vidējās iemaksu algas, un tas ir 375,97 eiro.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas. Pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 kalendāra dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku. Otro daļu, par 56 vai 70 kalendārajām dienām, maksā pēc bērna piedzimšanas.

Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu izvēlas:

  • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķinās 60% apmērā no vidējās iemaksu algas;
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, to aprēķinās 43,75% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams kvalifikācijas periods. Sociālajām iemaksām maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B), vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā ir pieejama informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas