E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24271
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai saņemtu minimālo uzturlīdzekļu apmēru, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Valerijs

Labdien! No 2021. gada ir palielināta minimālā alga (kas tagad ir 500 eiro). Ja tiesas spriedumā ir noteikts, ka uzturlīdzekļu apmērs ir 107,50 eiro līdz 7 gadu vecumam, tad cik ir jāmaksā: 107,5 eiro vai 25% no algas jeb 125 eiro? Un vai var maksāt 107,50 eiro, bet par starpību bērnam nopirkt nepieciešamo mantu? Un, ja ir jāmaksā 125 eiro, nevis 107,5 eiro, kā atmaksāt starpību vienā maksājumā? Vai to var kompensēt ar čekiem par mantām, kas ir pirktas bērnam? Paldies!

A
atbild:
12. oktobrī, 2021

Ja tiesas spriedumā nav norādīts, ka uzturlīdzekļu apmērs bērnam līdz 7 gadu vecumam ir 107,50 eiro, taču ne mazāk kā 25% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas, un 129 eiro bērnam no 7 gadu vecuma, taču ne mazāk kā 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas, tad tiesā jāiesniedz prasības pieteikums par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu sakarā ar to pieaugumu. Ja ir nepieciešams palielināt uzturlīdzekļu apmēru līdz minimālajam apjomam, tas ir, 125 eiro bērnam līdz 7 gadu vecumam un 150 eiro bērnam no 7 gadu vecuma, tad pierādīt uzturlīdzekļu palielināšanas nepieciešamību nevajag, jo minimālais apjoms ir jānodrošina vecākam neatkarīgi no sava mantas stāvokļa. Ja ir vajadzīgs lielāks uzturlīdzekļu apmērs, tas ir dokumentāri jāpierāda un jāpamato.

Ņemot vērā, ka minimālā darba alga mainās, minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas ir jānodrošina katram vecākam, ik reizi aug.

Uzturlīdzekļi ir maksājami naudas izteiksmē, nopirktās mantas netiek uzskatītas par uzturlīdzekļiem vai tā daļu, tāpēc segt uzturlīdzekļu daļu ar mantām nav iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas