E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24267
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Logopēda pakalpojuma saņemšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
A

Mans jautājums ir par kārtību, kādā tiek sniegti logopēda pakalpjumi. Kura instance vai normatīvi primāri regulē šo kārtību? Kuras instances nosaka logopēdu pakalpojumu sniegšanas kārtību un pieejamību?

A
atbild:
21. februārī, 2022

Kā LV portālam paskaidroja Nacionālajā veselības dienestā, logopēda pakalpojumus apmaksā rehabilitācijas un psihiatrijas multidisciplinārā pakalpojuma ietvaros.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 2.10. apakšpunktam valsts apmaksā “multiprofesionālās komandas ietvaros sniegtos medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus”. Šo noteikumu 109. punkts noteic, ka multiprofesionāls medicīniskās rehabilitācijas pakalpojums ir specializēta medicīniskās rehabilitācijas pakalpojuma organizācijas forma, ko īsteno multiprofesionāla medicīniskās rehabilitācijas komanda dienas stacionārā vai stacionārajā ārstniecības iestādē, ievērojot vairākus nosacījumus, piemēram, viens no tiem – multiprofesionāla medicīniskās rehabilitācijas pakalpojuma nodrošināšanā iesaistāmos speciālistus nosaka fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts (vai attiecīgi psihiatrs, bērnu psihiatrs vai narkologs), kurš koordinē multiprofesionālās komandas darbu.

NVD pārstāve Ginta Ozoliņa izklāsta, kāds ir ceļš līdz valsts apmaksāta logopēda pakalpojuma saņemšanai rehabilitācijas ietvaros. Proti, vispirms ģimenes ārsts nosūta pie psihiatra vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta, kurš tālāk izvērtē kāds pakalpojumu klāsts pacientam ir nepieciešams.

Veicot pacientu atlasi medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts novērtē:

  • pacienta veselības stāvokli un ar to saistītos funkcionālos ierobežojumus;
  • medicīniskās rehabilitācijas potenciālu;
  • pacienta un viņa piederīgo motivāciju;
  • veselības stāvokļa stabilitāti rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai;
  • optimālāko medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas veidu.

To, vai medicīnisko rehabilitāciju nepieciešams saņemt ambulatori, dienas stacionārā, stacionārā vai mājās, nosaka fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli.

Kā informēja NVD, tiek apmaksātas arī fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta mājas vizītes pie insulta pacientiem, kuri saņem rehabilitācijas pakalpojumus veselības aprūpes mājās ietvaros. Rehabilitāciju mājās atbilstoši sastādītajam rehabilitācijas plānam nodrošina fizioterapeits, fizioterapeita asistents, ergoterapeits vai audio logopēds.

Valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus sniedz arī multidisciplināras psihiatru komandas, kurās ietilpst psihiatrs, bērnu psihiatrs, psihologs, psihoterapeits, garīgās veselības aprūpes māsa un funkcionālais speciālists (t. sk. audiologopēds) u. c.

Logopēda, skolotāja logopēda pakalpojumi nereti tiek nodrošināti izglītības iestādēs. Vispārizglītojošās mācību iestādēs, tostarp bērnudārzos, logopēda piesaisti bērna apmācībā organizē, ievērojot Ministru kabineta noteikumus Nr. 556 “Prasības vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām”.

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas