E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24191
Lasīšanai: 2 minūtes
1
10
1
10

Vai kreditora tiesībām uz mantojumu ir termiņš

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2021
oskars

Labdien! Vai mantojumā izteiktajām kreditoru pretenzijām ir laika periods, līdz kuram tās ir spēkā? Ja ir, vai pēc šī laika posma kreditors var cedēt?

A
atbild:
05. oktobrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Ja kreditors ir pieteicis pretenziju, tā ir spēkā saskaņā ar attiecīgās saistības nosacījumiem. Kreditoram ir visas tiesības cedēt savu prasījumu, un mantojuma fakts to nekādi neietekmē.

Civillikums noteic, ka ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām (702. pants un turpm. panti) arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai Eiropas mantošanas apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu. Respektīvi, kreditoram savas pretenzijas uz mirušās personas mantojumu jāpiesaka sludinājumā norādītajā termiņā, ja tas netiek darīts – kreditora pretenzijas tiek dzēstas.

Taču, ja kreditors ir pieteicis savu pretenziju norādītajā termiņā, tās ir spēkā.

Ja mantojuma atstājēja kreditori prasa, lai mantot aicinātais izteic savu gribu par mantojuma pieņemšanu, tad viņam tā jāizteic notāra noliktā uzaicinājuma termiņā; ja līdz šā termiņa notecējumam viņš mantojumu neatraida, tad atzīstams, ka viņš to pieņēmis un viņam saistošas arī kreditora prasības.

Saskaņā ar Civillikuma 707. pantu mantojuma atstājēja kreditoriem jāvēršas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram jāsamaksā parādi no savas paša mantas, ja nepietiek ar mantojumu. No minētā pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu mantu mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t. i., sastāda likumā noteiktā laikā visa mantojuma inventāru.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas