E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24185
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
2
1
2
1

Vai Latvijā atļauts iegādāties maģiskās trifeles

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2021
Andrejs Ločs

Vai Latvijā atļauts iegādāties maģiskās trifeles? Likumā minētas tikai halucinogēnās sēnes, pie kurām trifeles šķietami nepieder. Nīderlandes valdība, aizliedzot halucinogēnās sēnes, nosprieda, ka maģiskās trifeles šis aizliegums neietekmē. Vai mūsu likums maģiskās trifeles uzskata par halucinogēnajām sēnēm?

A
atbild:
22. septembrī, 2021
Zāļu valsts aģentūra
Dita Okmane, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Saskaņā ar tīmekļa vietnēs pieejamo informāciju “maģiskās trifeles” ir halucinogēnās sēnes. Tās satur halucinogēnās ķīmiskās vielas psilocibīnu un psilocīnu.

Saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikuma 10. punkta 7. apakšpunktu halucinogēnās sēnes iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību), kā arī vielas psilocibīns un psilocīns iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā: ģenēriskās grupas “Triptamīni un beta-(benzofuran-3-il) etānamīni” ietvaros.

Likuma “Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likums” (turpmāk – Narkotiku likums) 5. pants noteic, ka aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles.

Būtiski atzīmēt, ka Narkotiku likuma 3. panta trešās daļas 6. punkts noteic, ka narkotisko un psihotropo vielu un zāļu apriti regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijā kontrolē arī augu daļas, žāvētus augus, sapresētus augus, pulverus, tabletes, kapsulas, ekstraktus, tinktūras un jebkurus citus pagatavojumus no minētajiem augiem, kas satur vielas, kuras iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā, izņemot produktus, kurus atļauts izplatīt atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas apriti.

Darbības ar Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību) iekļautajām vielām var veikt tikai tad, ja saskaņā ar likuma 7. pantu saņemta aģentūras izsniegta atļauja I, II un III sarakstā iekļauto vielu un zāļu apritei, gadījumos, kad I, II un III sarakstā iekļautie augi, vielas un zāles nepieciešamas medicīniskiem un veterinārmedicīniskiem zinātniskiem pētījumiem, fizikālo un ķīmisko īpašību noteikšanai, kā arī apmācībām.

Ņemot vērā iepriekš minēto un to, ka maģiskās trifeles uzskatāmas par halucinogēnajām sēnēm, kā arī tās satur Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā iekļautās vielas (psilocibīnu un psilocīnu), to ievešana un lietošana Latvijā ir aizliegta citiem mērķiem, ja tā nav paredzēta medicīniskiem un veterinārmedicīniskiem zinātniskiem pētījumiem, fizikālo un ķīmisko īpašību noteikšanai, kā arī apmācībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas