E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24108
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra
1
1

Kas ir jāievēro autoram, augšupielādējot fotogrāfiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2021
Baiba

Labdien! Organizēju kāzas Holivudas stilā un no vietnes amazon.com (apmaksājot visus nodokļus) pasūtu atpazīstamu Holivudas aktieru kartonu statujas. Vai viesi fotogrāfijas ar šīm statujām var publicēt savos sociālo tīklu profilos? Vai ir kādi papildu nosacījumi? Cik redzēju, par to papildu autortiesības atlīdzība nav jāmaksā. Paldies!

A
atbild:
07. septembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Publicējot sociālajos tīklos fotogrāfiju, persona veic datu apstrādi, kas var saturēt svešas personas datus. Tāpēc pirms fotogrāfijas publicēšanas vienmēr rūpīgi jāizvērtē datu apstrādes mērķis, proti, vai tas ir personīgs, mājsaimniecības vajadzībām, profesionāls, komerciāls vai citām vajadzībām. Savukārt no šīs analīzes var secināt, vai datu apstrāde ir vai nav likumīga.

2016. gada 27. aprīļa Eiropas Parlamenta un Padomes Regula par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti noteic, ka šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, kuru veic fiziska persona tikai personīga vai mājsaimnieciska rakstura vajadzībām un kura nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Tomēr, ja mērķis saistīts ar profesionālu vai komerciālu darbību, tad uz šādu apstrādi gan attiecināmas Eiropas regulas prasības par personas datu apstrādi (apstrādes likumīgums: regulas 6. pants).

Autortiesību likuma 4. panta 9. punkts paredz, ka autortiesību objekts neatkarīgi no izpausmes formas un veida ir fotogrāfiskie darbi un darbi, kas izpildīti fotogrāfijai līdzīgā veidā. Tātad fotogrāfijas autortiesības sākotnēji pieder fotogrāfam, kas fiksējis fotogrāfiju.

Autoram, radot darbu un augšupielādējot to tīmekļa vietnē (sociālajos tīklos), būtu rūpīgi jāiepazīstas ar šīs vietnes autortiesību noteikumiem, jo vairāku tīmekļu vietņu lietošanas noteikumi paredz autoram nodot visas savas autortiesības tikai attiecīgajai vietnei.

Fotogrāfijas autoram pašam ir jāizlemj par nepieciešamību publicēt privātas fotogrāfijas sociālajos tīklos, tostarp jāizvērtē drošības aspekti.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas