E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24092
Lasīšanai: 3 minūtes

No kāda perioda algām tiek aprēķināti pabalsti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2021
Anna

Labdien! VSAA maternitātes pabalstu aprēķina no sievietes vidējās iemaksu algas (tā ir bruto alga, no kuras tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) 12 mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums un izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Ja man februārī sākas dekrēta atvaļinājums, vai tas nozīmē, ka janvārī un decembrī varu nestrādāt vispār (ņemt bezalgas atvaļinājumu), jo tas neietekmēs manu māmiņalgu? Vai tomēr jāstrādā vismaz pusslodze, lai būtu kāda nodokļu iemaksa no manas puses?

A
atbild:
03. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalsts nav māmiņalga, tā sarunvalodā tiek dēvēts vecāku pabalsts, kaut gan to var saņemt viens no vecākiem, arī bērna tēvs. Maternitātes pabalstu piešķir sociāli apdrošinātai sievietei (darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai), kurai izsniegta darbnespējas lapa B pirms dzemdībām un pēc dzemdībām.

Katra pabalsta aprēķinam izmanto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, ko nosaka 12 mēnešu periodā.

Darba ņēmējam iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums (pirmā grūtniecības atvaļinājuma diena; diena, no kuras piešķir vecāku pabalstu).

Līdz ar to, jā, maternitātes pabalstam neņems vērā decembri un janvāri, savukārt vecāku pabalsta aprēķinam šie mēneši ietilps 12 mēnešu periodā, no kura iemaksām tiks aprēķināts vecāku pabalsts jeb māmiņalga.

Sociālā apdrošināšana nav paredzēta tikai vienam mērķim – lai saņemtu kādu no pabalstiem. Veicot iemaksas, darba ņēmējam un pašnodarbinātajam veidojas apdrošināšanas stāžs.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Individuālā situācijā par pabalstu aprēķinu jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas