E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24027
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kuram jāapmaksā DNS ekspertīze

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2021
Sintija

Paternitātes noteikšana ar DNS. Kurš apmaksā DNS analīzes, ja tiesa nosaka tēvam DNS testu paternitātes apstiprināšanai vai noliegšanai? Es kā prasītāja vai tēvs kā atbildētājs? Kas notiek, ja tēvs piekrīt taisīt DNS, bet atsakās to apmaksāt? Paldies!

A
atbild:
23. augustā, 2021

Civillikuma 40. pantā ir noteikts, ka izdevumu summas, kas izmaksājamas lieciniekiem un ekspertiem, iemaksā līdz lietas izskatīšanai tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu.

Tātad jums kā prasītājam ir jāapmaksā DNS ekspertīze. Jūs varēsiet to prasīt atmaksāt atbildētājam jau tiesā.

Jo tiesa noteica DNS ekspertīzi tēvam atbilstoši prasītājas lūgumam saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1 pantā noteikto, proti: “Tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai.”

Ja pēc DNS ekspertīzes paternitāte apstiprināsies, tad jūs varat lūgt tiesai ietvert tās lēmumā otrai pusei apmaksāt DNS testa, kā arī citus ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus (atbilstoši Civilprocesa likuma 39. pantam).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 41. pantā noteikto: “Pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus.”

Tātad patlaban jums jāapmaksā DNS ekspertīze, jāsaglabā maksājuma uzdevums un, ja paternitāte apstiprinās, droši sniedziet maksājuma dokumentu tiesai, lai varētu to piedzīt no bērna tēva kā atbildētāja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas