E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2394
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Datu aizsardzība vēlēšanās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2013
Rita

Labdien! Man interesē vai šajās pašvaldību vēlēšanās, kad alfabētiskie vēlētāju saraksti ar visiem dzimšanas datiem tiek izvietoti sabiedrisko ēku priekštelpās, kur apgrozās ne tikai vēlētāji, nav personas datu pārkāpums? Vēlēšanu likumā minēts, ka šajos sarakstos ir vārds, uzvārds, dzimšanas datums, bet dati ir pilnībā. Un ja arī iecirkņa telpas ir nelielas, tad vismaz komisijas locekļiem būtu jāseko, kas ap šiem sarakstiem grozās. Ļoti vēlētos rast skaidrību šajā jautājumā. Paldies, ja paskaidrosiet.

A
atbild:
20. jūnijā, 2013
Laura Platace
LV portāls

Datu valsts inspekcija norāda, ka, pamatojoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasībām, attiecīgais pārzinis nosaka personas datu apstrādes mērķus un atbilstošus apstrādes līdzekļus, tai skaitā nodrošināta drošības pasākumus, lai personas datiem nepiekļūtu nepilnvarotas personas.

Tas nozīmē, ka drošības pasākumi, lai personas datiem nepiekļūtu nepilnvarotas personas, ir jānodrošina attiecīgai iecirkņa komisijai katrā vēlēšanu iecirknī.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 25.pants nosaka, ka „iecirkņa komisija nodrošina, lai pie ieejas vēlēšanu telpā:

1) pārbaudītu, vai atnākušie pilsoņi ir šā vēlēšanu iecirkņa vēlētāji;
2) būtu pieejams šā vēlēšanu iecirkņa vēlētāju alfabētiskais saraksts, kurā norādīts vēlētāju vārds, uzvārds, dzimšanas datums un kārtas numurs vēlētāju sarakstā”.

Attiecīgi katra vēlēšanu iecirkņa komisijai ir jānodrošina, lai personas datu apstrādi visā vēlēšanu procesā nodrošinātu saskaņā ar normatīvo aktu, tai skaitā Fizisko personu datu aizsardzības likuma, prasībām un tās netiktu pārkāptas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas