E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23869
Lasīšanai: 7 minūtes

Darbiniekam ir tiesības piedāvāt grozījumus darba līgumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2021
Anna

Labdien! Jautājums par maternitātes pabalstu. 2022. gada janvārī beidzas bērna kopšanas atvaļinājums un jādodas atpakaļ uz darbu. Šobrīd situācija ar bērnudārziem ir skumja, tāpēc ir šādi jautājumi:
1) Vai ir iespējams darba dēvējam pieprasīt pusslodzes darbu?
2) Vai iespējams lūgt bezalgas atvaļinājumu uz sešiem mēnešiem?
Ja ir pieteicies otrais bērniņš un dekrētā būtu jādodas pēc aptuveni iepriekšminētajiem sešiem mēnešiem, kāds būtu pabalsta apmērs? Vai tas saglabātos iepriekšējā apmērā? Ņemot vērā pusslodzes darbu/bezalgas atvaļinājumu. Paldies!

A
atbild:
19. augustā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Darba likuma 97. pants paredz tiesības pusēm vienoties par darba līguma grozījumiem, tostarp par nolīgtā darba laika samazināšanu. Kā minējāt, var vienoties nolīgt nepilnu darba laiku, ja abas puses tam piekrīt. Priekšlikumu vienoties par grozījumiem darba līgumā var izteikt gan darba devējs, gan darbinieks. Tas pats attiecināms arī uz tā sauktā bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu, konkrētajā situācijā, pamatojoties uz Darba likuma 153. panta trešo daļu darba devējs var piešķirt darbiniekam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas. Tomēr jāņem vērā, ka šis nav obligāts darba devēja pienākums. Ja gaidāt otru bērnu, jums var ieteikt darba devējam šo apstākli darīt zināmu jau laikus, piemēram, vienojoties par grozījumiem darba līgumā vai bezalgas atvaļinājuma prasīšanas gadījumā.

VSAA eksperte Iveta Olte: “No jautātā saprotams, ka vēlaties skaidrojumu, kāds būtu pabalsta apmērs un vai tas saglabātos iepriekšējā apmērā, ja nākamais bērns piedzims, kamēr iepriekšējais nebūs sasniedzis triju gadu vecumu.

Maternitātes pabalsts

Ja jūs būsiet darba attiecībās un jums būs piešķirts grūtniecības atvaļinājums, tad jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

  • ​Uz maternitātes pabalstu neattiecas nosacījums-ja bērns piedzimst, kamēr iepriekšējais nebūs sasniedzis 3 gadu vecumu, tad maternitātes pabalsts saglabājas tādā pašā apmērā, kā par iepriekšējo bērnu.
  • ​Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.
  • ​Ja visā šajā periodā būsiet atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nebūs bijuši visā 12 mēnešu periodā, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Tātad maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kurus esat guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.
  • ​Savukārt, ja noteiktajā 12 kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, daļu būsiet strādājusi, bet daļu atradusies ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajos atvaļinājumos, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri gūti strādājot, no aprēķina izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.
  • ​Ja noteiktajā 12 kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, daļu būsiet strādājusi, bet daļu atradusies bezalgas atvaļinājumā, tad iemaksu alga par bezalgas atvaļinājuma laiku tiks noteikta 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās mēneša algas 2020.gadā - 657,95 mēnesī (70% no 939,93).
  • ​Maternitātes pabalsta apmēru nosaka 80% apmērā no pabalsta saņēmējas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalsts

  • ​Ja noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts , tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.
  • ​Likumdevējs ir noteicis, ja sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par  vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.
  • ​Tas nozīmē, ka vispirms vecāku pabalstu Jums aprēķinās no jauna. Proti, no jauna aprēķinās vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un aprēķinās pabalsta apmēru. Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.
  • Ja noteiktajā 12 kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, daļu būsiet strādājusi, bet daļu atradusies bezalgas atvaļinājumā, tad iemaksu alga par bezalgas atvaļinājuma laiku tiks noteikta 40% apmērā no valstī noteiktās vidējās mēneša algas 2020.gadā - 363,56 mēnesī (40% no 939,93).
  • Lai vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķirtu lielākajā apmērā - veic salīdzināšanu pabalsta apmēriem, – kāds aprēķināts no jauna un kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu.  Piešķir apmēra ziņā lielāko. 

Jāmin, ka nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra iesaka saziņai lietot informējošos kanālus, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas