E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23804
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja bērna tēvs nav reģistrēts apliecībā, tad piedzīt uzturlīdzekļus nevar

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2021
Natalija

Labdien! Ko darīt, ja bērna tēvs nav reģistrēts (mēs arī neesam laulībā), bērna piedzimšanas brīdī viņš bija cietumā un pēc tam, kad atbrīvojas, aizbrauca uz Krieviju (nezinu, uz cik ilgu laiku). Kā saņemt uzturlīdzekļus no UGF?

A
atbild:
02. augustā, 2021

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda vai piedzītu tos no bērna bioloģiskā tēva, vispirms ir nepieciešams noteikt paternitāti un reģistrēt bērna bioloģisko tēvu bērna dzimšanas reģistrā.

Lai noteiktu paternitāti, ir jāvēršas tiesā ar prasību par paternitātes noteikšanu, un vienlaikus var prasīt arī uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 28. panta otro daļu prasības pieteikumu un uzturlīdzekļu piedziņu ir iespējams celt tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Papildus prasītājs, kas iesniedz prasību tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmo daļu 3.1 punktu ir atbrīvots no valsts nodevas samaksas.

Ja bērna izcelsmes noteikšanai ir nepieciešams veikt DNS testu saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1 pantu pēc lietas dalībnieka (prasītāja vai atbildētāja) lūguma, tiesa nosaka ekspertīzi bērna izcelsmes noteikšanai. Ja kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa var pieņemt lēmumu par piespiedu personas nogādāšanu ekspertīzes veikšanai.

Tikai tad, kad bērna tēvs ir reģistrēts bērna dzimšanas reģistrā, pastāv iespēja lūgt uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, ja bērna tēvs nemaksā uzturlīdzekļus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas