E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23749
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļi ir jāmaksā par bērnu, ar kuru vecāks nedzīvo

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Kārlis

Labdien! Šobrīd norit šķiršanās process, un ar laulāto ir divi kopīgi bērni, kā arī dzīvoklis. Bērni paliek dzīvot kopā ar laulāto, taču dzīvoklis paliek man. Vai uzturlīdzekļus var aizstāt ar terminētu vienošanos, ka laulātā dzīvo šajā dzīvoklī un, kamēr laulātā tur dzīvo, es nemaksāju uzturlīdzekļus? Dzīvokļa kredīta maksājums un komunālie maksājumi ir būtiski lielāki nekā minimālie uzturlīdzekļi. Vai arī uzturlīdzekļi ir obligāti jāmaksā, pārskaitot naudu uz laulātās bankas kontu? Ja kāds no bērniem izvēlas pastāvīgi dzīvot pie manis (dēls ir izteicis tādu vēlmi), vai ir jāslēdz jauna vienošanās, ka uzturlīdzekļus maksāju tikai par meitu, kas dzīvo pie laulātās?

A
atbild:
16. jūlijā, 2021

Civillikuma 179. pants nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja bērnam ir pašam sava manta, bet vecākiem tās nepietiek bērnam nepieciešamo uzturēšanas izdevumu segšanai, šos izdevumus var segt no bērna mantas ienākumiem; ja šo ienākumu nepietiek, var izlietot daļu no bērna mantas, bet vienīgi ar bāriņtiesas atļauju.

Ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās gulstas uz vecvecākiem. Ja vecvecāku mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņiem uzturēšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.”.

No Civillikuma 179. panta izriet, ka vecākam, pie kura bērns nedzīvo, ir pienākums nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem vismaz minimālajā apjomā; uzturlīdzekļus vecāks maksā vecākam, ar kuru bērns dzīvo, pārskaitot tos uz vecāka kontu.

Ja jums jau ir noslēgta vienošanās, tad, abām pusēm piekrītot, to var grozīt un sastādīt papildu vienošanās dokumentu, ko pievieno jau noslēgtajam līgumam kā pielikumu. Grozījumos varat norādīt bērnu sadalījumu un dzīvesvietu. Ja viens no bērniem dzīvos kopā ar jums, tad jums ir jāmaksā uzturlīdzekļi tikai par bērnu, kurš dzīvo ar jūsu laulāto. Savukārt laulātajai ir jāmaksā uzturlīdzekļi jums par bērnu, kurš dzīvos ar jums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas